Петя Аврамова
На снимката: министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Само веднъж на ден да има вода в Перник и това да е във времето от 15 до 22 ч., а не както е сега. За това призова от трибуната регионалният министър Петя Аврамова:

„С това ще се намалят загубите по мрежата и ще се гарантира строг контрол на разходването ѝ. По този начин се надяваме напролет да има достатъчно вода в яз.“ Студена“, каза тя и подчерта, че въвеждането на режима е бил необходим.

Язовир „Студена“ е проектиран като технологичен изравнител. Това означава, че язовирът събира водите от водосборната област. Месечният график се изготвя като се взима предвид актуалната информация. От 12 ноември беше сформиран екип от експерти за извършване на проверка във ВиК – Перник за експлоатацията на язовира и ВЕЦ към него за периода от 1 януари до датата на проверката. В хода на проверката се установи, че ВиК-операторът е действал в изпълнението на наредбата, добави Аврамова.

„Към настоящия момент МРРБ проучва всички възможности за решаване на проблема с въведения режим. Разглеждат се възможностите за оптимално използване на наличните водоизточници, захранващи язовир „Студена“. Набелязани са стъпки за оказване на експертна помощ от страна на „Софийска вода“. Провеждат се обследвания на терен“ – каза Амрамова.

Тя благодари на експертите на „Софийска вода“ за оказаната помощ и набелязаните мерки, „които ВиК в следващите няколко дни ще изпълни и ще има допълнителни количества вода от Владайския канал, които ще бъдат насочени към язовир Студена“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук