Пламен Бобоков
На снимката: Пламен Бобоков в съда

Бизнесменът Пламен Бобоков, който беше пуснат под домашен арест срещу рекордната гаранция от 1 милион лева, съобщи пред БТв, че е ходатайствал за назначението на прокурора от Русе Николай Николов. той призна, че есемесите, които са между доказателствата на прокуратурата слещу него, са автентични, и заяви, че постовете в Русе се раздават от ГЕРБ.

Едсемесите като доказателство

„Аз съм ги дал (есемесите), защото няма от какво да се притеснявам. Не става за заслуга на специалните служби“, разкри бизнесменът в „Тази неделя“.

Думите му се отнасят за разпространените от прокуратурата доказателства, които включваха и есемеси от телефона на Бобоков. Въз основа на тях той бе обвинен в търговия с влияние. Според обвинението бизнесменът Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са обсъждали решение на ВАС за танкера „Бадр“ и отмяна на заповед за забрана за отплаване. Освен с него, обвиняемият е обсъждал с магистрата Николай Николов конкурса за назначаване на окръжен прокурор в Русе.

Ходатайство или лобиране?

„Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото той друг човек е прокурор на тази позиция“, заяви Бобоков за съдържанието на есемесите.

Бизнесменът бе категоричен, че не става въпрос за „търговия с влияние“, а за „лобизъм“ за един достоен човек.

„Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние…Аз просто съм се възползвал от това, че имам приятел, който е близък до втория стълб, и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момче“ – каза Пламен Бобоков.

Кой разпределя постовете в Русе

Според него всички знаят, че в Русе важните постове – прокурори, шефове на областната дирекция на МВР и други, се разпределят от координатора на ГЕРБ Пламен Нунев.

„Той разбира се не го прави сам – каза Бобоков – Зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна“.

Познанството с Божков

Бизнесменът призна, че се познава с Васил Божков и движат в един кръг.

„С Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в една организация „Възраждане“, викаха й Г-13. Много добри познати сме. Ние се движим в един и същ и кръг и е нормално да се засечем, но никога не сме имали бизнес“.

Приятелството с Пламен Узунов

Според прокуратурата президентския секретар Пламен Узунов е изпратил на Бобоков проект на решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на танкера „Бадр“, като му казал, че изпратеният документ ще излезе в същия вид в оригинал.

За предварително полученото решение на ВАС Бобоков заяви:

„Може да е имал връзки в деловодството на ВАС, откъде на знам. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Считал го за свой приятел, виждали се през седмица-две и обсъждали злободневни теми. Той е интелигентен човек. Не съм го молил да лобира за мен, и да го помоля, той няма как да го направи“, твърди Бобоков.

Той обясни, че тъй като е имало заплаха от либийска страна да се забрани бизнесът с българия заради задържането на танкера „Бадр“, е искал да знае дали има смисъл да ходи до Либия, тъй като имал бизнес там.

Бизнесменът отново отрече да има нещо общо с незаконния внос на отпадъци. За брат си, който е в ареста, заяви, че е търпелив и корав българин. Бил обаче болен – с изкуствено коляно и мястото му не бил в „онази дупка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!