Старши треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов обяви причините, довели до поражението от Аржентина, което спря отбора ни по пътя към финалите на Световната лига в Бразилия. Селекцията се прибра след полунощ с полет от Франкфурт и въпреки дългия полет от Южна Америка, Константинов се спря пред журналистите.

00670355

“Не можахме да се настроим добре за двубоя с Аржентина и не го изиграхме добре. Сякаш не дадохме всичко от себе си и чакахме аржентинците сами да загубят. Аз обаче знаех, че пред собствена публика те ще са пределно мотивирани.

 Нормално е да има критики при загуба. Трябва обаче да си пазим волейболистите, защото именно те ни държат в елита. Има момчета, на които критиките им се отразяват и не играят с необходимото желание. Изключвам треньорите – нас нека ни критикуват. В никакъв случай не сме отписали класирането за финалите на Световната лига, но умората беше огромна. Искахме да се класираме, въпреки че знаехме, че това ще ни усложни програмата.

Бяхме близо, но се представихме под нивото си в някои мачове, не само срещу Аржентина. Това е свързано с психология и липса на достатъчно увереност. Очевидни са проблемите в играта ни и сме ги анализирали. Знаем в каква посока да вървим в подготовката за европейското първенство.

Имаме резерви в сервиса, процентът ни на първична атака при перфектно посрещане е направо нереален, част от състезателите нямат навици да спазват игровата система, може би им трябва време. Не на последно място добавям и физическото състояние на отбора.

Константинов добави, че Боян Йорданов ще се присъедини към състава за Евро 2017 след месец, а освен това предстоят разговори с Тодор Алексиев. В подготовката си за шампионата на Стария континент България ще изиграе контроли с Белгия и Италия.

Междувременно от следващия сезон Световната лига ще се промени драстично и ще има една елитна група от 16 отбора.

Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви отборите, които ще оформят елитната група в Световната лига и са  12-те тима за през следващите 7 години ще са: САЩ, Бразилия, Италия, Полша, Сърбия, Франция, Германия, Русия, Иран, Китай, Аржентина и Япония.

България, Австралия, Канада и Република Корея ще трябва всяка година да подсигуряват класирането си. Всеки отбор ще има домакинство и ще срещне останалите съперници поне веднъж. Състезателните уикенди ще се увеличат от три на пет и в тях се очаква тимовете да са разпределени в четири групи по четири отбора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!