Точно в 9 часа тази сутрин бе даден старта на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх“.

Част от най-добрите планински бегачи атакуват първенеца на Витоша в опит да подобрят рекорда и да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч.

Общо 250 атлети ще се опитат да пробягат разстоянието от Моста на влюбените при НДК до Черни връх (2290 м), което е около 18 километра и със сумарна положителна денивелация от 1734 м.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Състезанието е част от големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Сред участниците е шампионът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец само на 6 минути от рекорда по 100-километровото трасе. 32-годишният учител по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му опоненти ще бъде двукратният шампион във „Витоша Рън“ Бойко Златанов, който остава завинаги в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт оттогава до днес.

И при жените по трасето има шампион от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева триумфира по 100-километровия маршрут около планината преди месец, но с велосипед. Сега състезателката на „Велораптор“ ще гони втора титла за сезона чрез опита си да бъде най-бърза в беговото изкачване на Витоша и да подобри рекорда на Милка Михайлова.

Още няколко празнични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук