Австрия

Пътуването из Австрия е свързано със свободата на открития път и пейзажи, които ви оставят без дъх. Гледката изпълва погледа с алпийски върхове, обширни ливади, тихи езера и исторически планински градове. Определено си струва да потеглите на път из Австрия!

Бонус на малката европейска страна е лесната близост до природата. Може да паркирате и да отидете в планината – пеша, с велосипед, със ски, или да се потопите в прекрасните езера на Австрия. Многобройни китни градчета забавляват пътниците, а децата могат да се насладят на всичко – от тематични паркове до приключенски дейности.

Има още добри новини: Австрия е едно от най-лесните за шофиране места в света. Пътищата са винаги в отлично състояние, лесно се намират бензиностанции и точки за зареждане, а съоръжения като спирки за почивка, крайпътни ресторанти и тоалетни са навсякъде.

Независимо дали карате спортна кола, кемпер, микробус или електромобил, ето седемте най-добри маршрута за пътуване в Австрия:

Проходът Герлос (дължина – 18 км)

Най-добър за гледки от птичи поглед

Водопадът Кримлер в Австрия
Водопадът Кримлер в Австрия

Един от най-живописните високопланински пътища в Австрия, проходът Герлос се изкачва през епична алпийска долина на границата на Залцбург и Тирол. В най-високата точка на маршрута има зрелищен обратен завой, от където пътят се движи в тунел и излиза точно на върха на планината, за да бъде посрещнат от обширни пейзажи и грабливи птици, кръжащи в лазурното небе.

Шофьорите трябва да закупят билет от 10 евро (11,50 долара), за да шофират по пътя, започвайки от Кьонигслайтен или от Валд им Пинцгау, но гледките от върха през долината Цилертал са справедлива награда. Има още една гледка над Водопадът Кримлер, една от най-драматичните водни каскади в Австрия.

За съжаление пътят е отворен само когато няма сняг и е неизползваем от камиони и по-големи кемпери.

Панорамен път Голдек (дължина – 14 км)

Най-красивите алпийски ливади

Панорамен път Голдек
Панорамен път Голдек

Този криволичещ планински път се нарича панорамен не случайно. Изкачвайки се на височина от 1895 м, той се врязва между някои от най-красивите алпийски върхове. Остри завои разкриват поляни с диви цветя, сладки старомодни селски къщи, планински извори, бликащи с кристално чиста вода и огромни дървета, вкопчени в отвесните планински склонове.

Пътят е най-впечатляващ през пролетна или лятна сутрин. Една от задължителните спирки по пътя е гледката към езерото Милщат. Блестящата му повърхност примамва мнозина да се потопят, но температурата на водата никога не се повишава на повече от 15ºC.

Кратка обиколка на Виена (дължина – 16км)

За почитателите на градската изисканост

Виена, Австрия
Виена, Австрия

Пътуване из центъра на австрийската столица разкрива императорския блясък на Виена, с някои от архитектурните забележителности на града – галерията Сецесион, непосредствено до Карлсплац, музея на изкуствата Албертина, бившите кралски дворци и Испанското училище по езда, известния ансамбъл от виенските музеи на изкуството, дизайна и историята. Няма как да се пропусне Рингщрасе, през която преминават известните червени трамваи на Виена. Ако продължите през предградията и навън към края на града, можете да намерите много лозя, които очертават границите на града.

На планинския склон в Лизинг можете да отклоните към странния и прекрасен параклис „Света Троица“, създаден от скулптора Фриц Вотруба. Той е перфектен пример за брутализма в архитектурата и прилича на разпадащи се тухли „Дженга“ срещу залесения ръб на Виена.

Алпийският път във Филах (дължина – 16,5км)

Най-доброто място за пикник

планински път, Австрия

С 10% наклон на някои места и много завои, които се извиват по планинските склонове, това е класически пътен маршрут през покрива на Европа. Построен високо в планините през 1965 г., този амбициозен проект награждава шофьорите с обширни гледки към Алпите и Словения, и достига до височина от 1200 м.

Ресторантът на върха превръща алпийските мечти в реалност. Интериорът от бор излъчва аромат на смола и сок. Засищащите местни ястия като юфка със сирене са идеалния завършек на деня след дълга разходка или ски. Може да се насладите на големи чаши бира, а децата са свободни да изгарят енергия по поляните на долините.

От столицата Виена до класиката Залцбург (дължина- 300км)

За почитателите на високите скорости

аутобан, магистрала, път

По време на това пътуване се минава през някои от най-известните високоскоростни аутобани в Австрия, които започват от сърцето на Виена и стигат до душата на Залцбург. Пътешествието започва от брега на Дунав. Оттук хващате аутобан A22, след това по B227 и B221 до A1, който ще ви пренася през невероятна природа, драматични тунели и живописни реки чак до центъра на Залцбург.

По пътя ще минавате покрай камиони, натоварени с дървен материал, живописни църкви, замъци, малки селца и селски ферми, пълни с алпийски крави. Когато пристигнете в Залцбург, опитайте някои от известните десерти или се отправете към някоя бирария. След това може да се скитате по улиците, по които някога Моцарт е ходел, учил и композирал.

Nockalm Road (дължина-34км)

Най-добрият път за мотоциклетисти

Ноклам роуд, Австрия

С широки гледки и стръмни изкачвания, този прекрасен живописен планински път притежава всички предпоставки за чудесно пътуване на две колела. Мотоциклетистите са големи фенове на този маршрут, тъй като той изисква много от моториста и е истинска тръпка за каране, виейки се по частично залесени долини – пощенската картичка на Австрия.

Маршрутът минава покрай биосферния резерват Нокберге, известен с дивата си лавандула. Любителите на природата често спират тук за походи, които започват точно от крайпътните паркинги. Не пропускайте СПА център Карлбад и неговите горещи минерални извори. Това е чудесно място за почивка и презареждане след пътуването.

Пътят Гросглокнер (дължина-48км)

Най-добрите планински гледки

Пътят Гросглокнер
Пътят Гросглокнер

Царят на Източните Алпи. Пътят Гросглокнер е едно от най-легендарните пътувания в Австрия. С общо 36 завоя и множество стръмни наклони, това е шофиране, което изисква добри гуми и опитен шофьор. Гледките по пътя са прекрасни, особено тези към Гросглокнер, най-високата планина в Австрия (3798 м). Този заснежен звяр изглежда величествен по всяко време на годината, както и зелените долини, които се намират под него.

Построен през 1935 г., пътят се извива от Хайлингенблут в Каринтия до Брук близо до Залцбург. Цената за превозни средства е 36,50 евро за автомобили и 26,50 евро за мотоциклети. През лятото по пътя може да стане доста пренаселено, а през зимата снеговалежите често затрудняват движението.

Семейно забавление във Фибербрун (дъжина-75км)

Най-подходящ за семейства

Увеселителен парк, Австрия

Едно от най-добрите австрийски пътешествия, на което може да поемете с деца е шофирането от Залцбург до спокойния туристически курорт Фибербрун, където децата (и големите деца) могат да се забавляват в намиращия се там увеселителен приключенски парк. Работещ само през лятото този тематичен парк се простира по планински склон и разполага с езеро, стадо с елени и други горски животни, предлага курсове за катерене по въже и всевъзможни забавления.

Текстът е публикуван в lonelyplanet.com, преводът и заглавието са на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук