БНБ публикува статистика за средния размер на банковите такси, които собствениците на разплащателни сметки заплащат. Данните са към 31 декември 2018, а информация са подали от 20 банки и клонове, предоставящи платежни услуги за физически лица.

Средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е 1,84 лева. Закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, струва средно 3,15 лева.

Теглене на пари в брой от банкомат на банката титуляр на сметката струва средно 0,19 лв., а от кредитна институция с друго лого – 0,99 лева.

От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса.

Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лева е 1,37 лева, или 0,25% от сумата.

Банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите, се казва още в съобщението. БНБ изчислява средния размер на таксите, въз основа на информацията, подадена от банките, уточняват от БНБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!