Илиян Василев

За първата седмица от действието на забраната за покупка на руски суров нефт, продажбите му са намалели с 54%. За същия период продажбите на руски суров нефт и нефтени продукти са се увеличили, очевидно за да докаже, че все още сме получленове на ЕС.

В деня, в който НС прие на първо четене двата закона /на ДПС и ДБ/ за ограничаване на продажбите на нефтени продукти за трети страни /абсолютно безсмислени законопроект в светлината на уточнените санкции в деветия пакет, да можем да изнасяме само за Украйна/ и за поемане на оперативен контрол на рафинерията, изненада ….. Лукойл преведе авансова 90 милиона лева данък, в очевиден стремеж да се откупи и да помогне на служебното правителство и Румен Радев да размие до второ четене двата проекта.

А аз си мисля, че тези 90 милиона са троха, ако сметнем разликата между цената на която купуваме и на която трябва да купим /борсова/ сорта Уралс – това са близо 30 долара. За ден рафинерията преработва 220 хиляди барела – това са 6,6 милиона долара всеки ден или близо 220 милиона долара „полза“ всеки месец. Какво са 90 милиона лева?

След Големия шлем на Първанов и Борисов, идва голям шлем на Радев и Борисов.
Ако мислите, че това не ви засяга – сметнете – върху продажбите на бензин и дизел – какво би означавало ако тази „полза“ на Лукойл /на която няма право/ се прехвърли като намаление на крайните цени на бензина и дизела. Сметнете сами, типичната месечна консумация на бензин и дизел е около 280 милиона литра, а приходите от продажбите им /извън данъците/ на месец са около 500 милиона лева –давам усреднени цифри за да не влизаме в подробности. Какво означава при тотални приходи на месец за компанията от 500 милиона лева от продажбите на горива, да добавиш още едни 440 милиона от спестени разлики за Уралс. Добавете и таксата за рафиниране и – как да има печалба? Яко нали?

Защо да не дадем предварително нещо което не сме плащали 15 години – данък печалба – за 90 милиона лева и да помогнем на служебните министри и президента да се пъчат, че за пръв път, те и само те, са успели да получат нещо от Лукойл Нефтохим. Ерго да не ги пипаме.

Ако вземем рафинерията под оперативен контрол и внасяме сами суровия нефт, веднага ще смъкнем цените. И ще изнасяме за Украйна.

Да напомня – оперативен контрол – надзор не означава изместване на мениджмънта, а усилен надзор. Поемането на управлението от мениджмънта е само ако те откажат да се съобразяват и бойкотират упражнението, защото тези пари няма да изтичат към Русия.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Просто тази рафинерия е българска и трябва да се купи за толкова , за колкото е продадена .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук