плаж, Великобритания
Източник: Getty Images

Ако видите снимки, направени в понеделник (25 май) на южното крайбрежие на Англия, най-вероятно ще решите, че това са снимки от миналата година. Насядали един до друг хората се радват на приятното лятно време така сякаш коронавируса го няма, предават от Travelbook.de.

Великобритания е една от най-засегнатите от вируса държави в световен план, според данни на университета Джон Хопкинс, в момента повече от 260 000 души там са болни от вируса. Противоепидемичните мерки в страната започнаха да се облекчават, и вътрешните пътувания са разрешени отново. Както показват снимките от понеделник обаче, не всички хора спазват изискванията за минималната физическа дистанция.

На плажовете на английското южно крайбрежие, като Борнмут и Брайтън, хората очевидно седят твърде близо един до друг, пренебрегвайки предупрежденията на британското правителство да не прекарват дълго време на плажовете и да се въздържат от посещенията на туристически обекти.

Британски протест?

Британският вестник “Mirror” спекулира, че акцията е била насочена към изразяване на недоволство спрямо британското правителство. Доминик Къмингс, главният съветник на премиера Борис Джонсън, е критикуван за това, че сам е нарушил противоепидемичните мерки и карантината, тъй като пропътувал 430 км до къщата на родителите си заедно със  съпругата си, която беше болна от коронавирус, и сина.

Според доклад на „Spiegel online“, Къмингс нито се е извинил за очевидно неправомерните си действия, нито е счел за нужно да подаде оставката си, което всъщност е подразнило много британци. „Ако Къмингс може да наруши правилата, ние също можем“, каза пред „Mirror“ къпещ се на плажа в Борнъм Бийч.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!