Пловдив

Данните на НСИ показват, че Пловдив се е увеличил с най-много нови жители – 1022 души, като града за втора поредна година привлича над 9000 души. Така населението на културната столица става 343 070 души – малко над 50% от всички в областта.

Статистиката отчита, че всъщност Пловдив и Варна са единствените областни градове, които са увеличили населението си, като морският град се е увеличил с 292 жители. Разликата между двата града също се увеличава и вече е почти 10 400 души. Област Пловдив от своя страна, въпреки че е четвърта по площ, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10% от населението на цялата страна.

Пловдив

Това е резултат породен най-вече от високото качество на живот и засиления инвестиционен интерес към града и заобикалящите го индустриални зони. В последните години Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България, а добре развитата бизнес екосистема го направи и една от най-атрактивните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа. Успоредно с интензивните позитивни трендове в местната икономика, пазарът на труда в Пловдив също се увеличава, превръщайки го в притегателен център както за хора от цяла България, така и – от чужбина.

Пловдив

Пандемията също помогна за разрастването на града – привлечени от предимствата му, много фрийленсъри се насочват към Пловдив и заобикалящите го населени места. Това от своя страна дърпа напред и бурно разрастващата се ИТ и Аутсорсинг общност, в която са заети над 7000 души, като тенденциите прогнозират ръст с близо 5000 души в близките 3 до 5 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук