Патрулка
Снимка: БТА

Полицаи от всички подразделения на Областната дирекция на МВР – Пловдив преминаха обучение при автомобилния пилот и старши треньор Илия Царски за

управление на служебни автомобили в екстремни условия и рискови ситуации.

Проектът засега е единствен в страната и цели повишаване на квалификацията на полицаите при управление на автомобил със специален режим на движение, коментира директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков.

Той и директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов присъстваха на финалния етап от обучението, който се проведе на писта „Дракон“ до с. Калояново.

По проекта са обучени 100 души, които са преминали теоретичен и практически курс.

Ежедневно те са в ситуации, когато например трябва да минават на червено, да шофират с по-висока скорост и това да е съобразено с останалата пътна обстановка, така че да пристигнат бързо и без да създават предпоставки за пътнотранспорти произшествия, обясни Илков.

По думите му целта на подготовката е не да стават състезатели, а да се научат да карат динамично и безопасно.

Колегите са изключително доволни от обучението и са получили обяснения как да реагират в рискови ситуации, коментира директорът на пловдивската полиция комисар Чергов.

Идеята на този семинар е полицаите да надградят шофьорските си умения в екстремни ситуации и в лоши климатични условия, каза Илия Царски.

Той коментира, че човешкият мозък обработва за една секунда от три до пет сигнала, а при автомобилните пилоти те могат да достигнат до 15.

При обучението установих, че полицаите се доближават до автомобилните пилоти и че натовареността им е голяма, посочи Царски.

По думите му състезателите шофират в идеална среда, а полицаите трябва да се съобразяват с пътната настилка, останалите участници в движението.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук