ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

В продължение на над 10 години камерите на ГКПП „Капитан Андреево” не са работили. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пред бТВ във връзка със скандала за пропуснатите ползи за държавата от граничния контрол и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

„Как може 10 години в помещения на държавата, в които се извършва контрол на влизащите в България от Турция камиони с храни, да няма камери и да няма нито един запис. Това е нещо, което нас много ни тревожи“, отбеляза Христанов.

Той обясни, че са се опитали да разберат къде изобщо са вързани камерите, но отговор не им е бил даден. Оказало се е, че има 3 камери, наведени надолу, и няма записи. Тези камери са бутафория, няма нито един запис, нито една минута за последните 10 г., допълни зам.-министърът и призова на ГКПП „Капитан Андреево“ да има постоянно полицейско присъствие, докато казусът не бъде разрешен.

Той добави, че ги смущава това, че когато има толкова тясна точка и когато залозите са толкова големи, трябва и отговорът да е пропорционален.

„На най-сериозният ни пропускателен пункт, който е между Азия и Европа, през който минават 2 млн. тона хранителни стоки годишно, от които 1,2 млн. подлежат на контрол, със 70 000 камиона за милиарди левове и стока, най-накрая застава една частна фирма, монополист в абсолютно всичко с изключение на тясно специализираната дейност по фитосанитарния контрол“, заяви зам.-министърът.

Противодействието на престъпността е национален приоритет и изграждаме национална полиция, не частна полиция, коментира още той. Според него нито един критерий за оценка на риска не е бил покрит.

Иван Христанов беше категоричен, че няма да има друга частна фирма на пункта. „Това, че там ще има частни фирми, наши близки, са пълни фантасмагории“, каза той.

Зам.-министърът съобщи, че от петък насам се е разгоряла сериозна медийна кампания срещу него, в която е била включена и КПКОНПИ.

„Няма как да не си задавам въпроса кой седи зад това нещо, защото една малка фирма, както го представят, която извършва една ограничена дейност, няма ресурса да извърши подобно нещо. Затова колегите от „Продължаваме промяната“ вече няколко пъти заявяват, че тук има нещо по-голямо и, че то е насочено към цялата парламентарна група.

Според него става въпрос за интереси: „Отнемаме интереси, които явно на доста по-високо ниво, отколкото на тази фирма, биват засегнати“, обясни Христанов.

Припомняме, че след смяна в ръководството на агенцията по храните, предизвикана от проверка на контрола по храните на „Капитан Андревео“ новият директор Христо Даскалов обяви, че е получил предложение за подкуп в контекста на проверките на границата с Турция. 

Фирмата е избрана през 2012 година по думи на депутата по „неясен начин” от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов от ГЕРБ. На 31 декември 2021 г. договорът, изтекъл месец по-рано, е преподписан от зам.-директора на БАБХ при „неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори“, посочва Костурков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук