Побеснели слонове размазват брутално бежански лагери
Слоновете стават агресивни, когато губят обиталищата си

Дванадесет души от народността рохинги са убити през последните месеци от слонове в бежански лагери в Бангладеш, съобщи Би Би Си. Лагерите достигнаха хипертрофирани размери, след като 700 000 души от същата народност, повечето от които мюсюлмани, избягаха от родните си места в Мианмар през август миналата година, за да се спасят от религиозно преследване.

При последното беснеене на голям слон в лагер загина 12-годишно дете, а 30 души бяха ранени. Един от тях е в болница. Обитател на същия район засне кадри, показващи как хората бягат, докато слонът гази наред временните постройки. До намесата на служители от департамента по горите слонът разруши 20 къщи. Той бе успешно прогонен в гората.

Авторът на кадрите Шафур Рахман ги пусна в социалните медии. Той разкри, че е бил свидетел на няколко такива атаки през последната година и те ставали все по-чести. Според него проблемът е в нарушаването на редовните пътища за придвижване на слоновете, обезлесяването и разширяването на селищата и лагерите.

 

 

 

 

Общо 800 000 рохинги живеят в лагери в Бангладеш, за да избегнат насилието в Мианмар. По тази причина много дървета от гористите хълмове в южната част на Бангладеш са изсечени, за да се осигурят временни постройки за бежанците. Много от тях са издигнати на трасетата на слоновете и това влудява гигантските животни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!