Жорж Ганчев

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Георги Ганчев Петрушев е роден през 1939 година. Няколко пъти е кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок), български и британски фехтовач (състезател и треньор). Според Комисията по досиетата той е бил агент на Второ главно управление на комунистическата Държавна сигурност.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС, но е отстранен почти веднага от политическата формация. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година. Тя се запомни с това, че беше противник на демократичните промени в България и лично на президента Желю Желев.

Жорж Ганчев, който се самоопределяше като алтернатива на българския вариант на ляво-десния модел, бе известен с по-особените си гледни точки по някои теми, както и със станали широко известни изрази като този за „червено-синята мъгла“.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

Политикът ще бъде изпратен в петък в църквата „Света София“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!