Людмила Алексеева
на снимката: Людмила Алексеева

Людмила Алексеева – най-възрастната руска правозащитничка и бивша съветска дисидентка е починала снощи на 91 години, съобщи Консултативният съвет за правата на човека към Кремъл в изявление.

„Председателката на Московския Хелзинкски комитет Людмила Алексеева почина тази вечер в болница в Москва“, заяви председателят на съвета Михаил Федотов.

И добави:

„Това е огромна загуба за цялото движение за защита на човешките права в Русия“.

Делегатът на правата на човека в Русия Татяна Москалкова каза:

„За всички, които са ценили, ценят и ще ценят демокрацията, Людмила Михайловна винаги бе и ще остане символ на честността и безкомпромисната борба за човека“, заяви

Руският президент Владимир Путин съболезнования по повод кончината на Людмила Алексеева.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

„Владимир Путин високо ценеше приноса на Людмила Алексеева във възникването на гражданското общество в Русия и изключително уважаваше позицията й по много въпроси от живота на страната ни“.

Людмила Алексеева беше един от символите на съпротивата в СССР, а след това Русия.

През 1976 г. става един от основателите на Московския Хелзинкски комитет, чиито членове през годините са арестувани и получават тежки присъди или са принудени да се изселят.

В изгнание тя продължава да защитава съветските опозиционери и написва история на дисидентството, която и до днес продължава да е цитирана. Завръща се в Москва чак през 1993 г. след разпадането на Съветския съюз.

В последните години от живота си Алексеева участва в най-различни борби – както за хвърляне на светлина върху подозрителната смърт в затвора на юриста Сергей Магнитски, така и за да осъди процеса срещу бившия олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, за който казва, че „в това дело всичко се прави не по закон, а по нареждания отгоре“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук