Илюстрация: Пиксабей

85-годишна испанка, за която семейството й било убедено, че е починала от коронавирус, изненада роднините си, като се върна в пенсионерския дом девет дни след като им беше казано, че е била погребана.

След объркване на имената семейството на Рогелия Бланко е информирано, че пенсионерката е починала от COVID-19 на 13 януари, а погребението й е на следващия ден, пише вестник La Voz de Galicia.

Само че поради ограниченията, свързани с коронавируса, роднините не били в състояние да присъстват. Така че когато тя пристигнала живма и здрава в дома за грижи в Северна Испания, където живее и съпругът й Рамон Бланко, той бил изумен, пише вестникът.

„Не можех да повярвам. Плаках след смъртта на съпругата ми“, цитира го медията, като добави, че всъщност е починала жената, която споделя стая с Бланко.

Вестникът цитира фондация „Сан Розендо“, която управлява дома за грижи, според която грешката е възникнала, когато Бланко и други жители, които са дали положителни тестове за COVID-19, са били преместени в друг дом за грижи на 29 декември за специализирано лечение.

„Сред прехвърлените възрастни хора са две жени, на които е била определена една и съща стая“, каза фондацията, пише La Voz de Galicia.

Двете са преместени в дома Ос Гозос в Перейро де Агиар, на 223 км от старческия дом, в който Бланко карала старините си.

„Грешка в идентификацията по време на процеса на прехвърляне в Перейро де Агиар доведе до съобщение за смъртта на една от тях, заверена на 13 януари, въпреки че самоличността беше определена погрешно“.

Фондацията изрази съжалението си за „злополучния инцидент“, посочва вестникът, цитирайки изявлението, в което се добавя:

„Това е еднократно събитие, сред повече от 100 трансфера, извършени от миналия декември до Ос Гозос.“

Съдът е бил информиран да отстрани грешката заради смъртта на Бланко, се казва в изявлението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!