Почти без дебат депутатите одобриха по-ниските ДДС ставки за някои стоки и услуги, с които държавата се опитва да спаси най-силно засегнатите от COVID-кризата сектори.

Така от 1 юли този ДДС-то от 20% става на 9% за ресторантьорските услуги, книгите, бебешките стоки и кетъринг услугите. Мярката е временна и ще остане в сила до края на 2021 година.

От „Обединени патриоти“ настояваха към нея да бъдат добавени и туроператорски услуги.

„Не виждаме сериозна причина целият този сектор да бъде отделен и да бъде оставен с по-голямата данъчна ставка. Той претърпя най-големият удар, защото със затварянето на местата за настаняване дейността му бе практически прекратена“, аргументира предложението лидерът на БФСБ Валери Симеонов, но предложението не срещна одобрение в пленарна зала.

Бирата и виното няма да са с по-ниско ДДС

Депутатите отхвърлиха и идеята с по-ниска ДДС ставка да бъдат облагани и нискоградусовите алкохолни напитки – вино и бира.

„Този тип напитки представляват някъде около 40% от общата консумация. Ако искаме да помогнем на ресторантьорския бранш, не виждам защо да не подкрепим това предложение“, призова Симеонов по време на дебатите.

ДДС-то пада за детските стоки

С по-ниско ДДС ще се облагат и детски стоки, подходящи за бебета и малки деца, както и бебешки пелени и другите хигиенни артикули. Предложението бе на ДПС, с което от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.

При днешното гласуване депутатите одобриха и редуцирането на ставката за доставката на книги, за която опозицията от БСП настоя да не бъде временна мярка, а да остане за постоянно.

„Не да е антикризисна мярка, а политика на държавата“, призова депутатът Милко Недялков.

Въпреки това обаче тя също остана да действа до края на следващата година. Идеята на левицата за по-нисък данък за храни и лекарства отново не срещна подкрепа в залата.

Депутатите одобриха и предложенията за еднократна помощ за осмокласници, както и туристически ваучери в размер на 210 лева за борещите се на първа линия срещу COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук