Сергей Станишев
на снимката: Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

10 часа продължи пленумът на БСП вчера, на който се подреждаше листата на левицата за предстоящите европейски избори.

Сутринта в неделя се разбра, че Сергей Станишев не е част от кандидат-депутатската листа за евроизборите, изготвена от Изпълнителното бюро на БСП и предложена за гласуване от Националния съвет на партията.

Новината бе съобщена в ефира на бТВ в неделя сутрин от секретаря на Изпълнителното бюро Вяра Емилова в края на мъчително интервю от „Позитано“ 20, в което тя многокватно и упорито отказваше да отговори еднозначно въпроса присъства ли името на Станишев в листата или не. В крайна сметка обаче тя съобщи, че той няма да бъде част от предложенията на БСП за евродепутати, въпреки че е председател на Партията на европейските социалисти.

Вътрешната опозиция в БСП обаче успя да бламира предварително подредената от ръководството листа и както и да предложи други кандидати. Сред тях е и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който получи пето място в листата.

Така, въпреки желанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова това да стане анблок, Националният съвет на БСП избра кандидатите на партията поотделно и поименно измежду 26 имена, като към предложенията на ръководството на партията бяха добавени още 9 номинации. Сред тях освен Станишев бяха и Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борисалв Гуцанов.

Гласуването бе тайно и по вишегласие – повече гласове водят до по-предна позиция. За всяка кандидатура има отделна бюлетина. След дълго гласуване листата беше подредена, но нямаше нищо общо с първоначалното желание на ръководството. В сегашния европарламент социалистите имат само четирима евродепутати. Очаква се след изборите през май да имат повече места, но някои от фаворитите на Нинова останаха далеч от избираемите позиции.

СТАНИШЕВ: НИНОВА НЕ БЕШЕ БЛАМИРАНА

Петият в листата на БСП коментира провелия се вчера пленум в телевизионно интервю днес. По думите му не може да се говори за „бламиране“ на председателката Корнелия Нинова.

”Когато нещо се прави на инат, се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи”, посочи Станишев пред Нова телевизия.

Той обясни, че ако не беше станал част от листата, щеше да бъде затруднена работата му в ПЕС. Той коментира и водача на листата Елена Йончева, като посочи, че ѝ е благодарен за подкрепата.

Днес Станишев отказа да критикува Нинова, заявявайки, че БСП е доказала, че е най-демократичната партия. Вчера обаче той я нарече „вождистка“, имайки предвид, че се превръща в „ГЕРБ номер две“.

ПРОРУСКА ЛИСТА

Все пак имаше места в листата, които бяха твърдо разпределени преди тайния вот в неделя. Това са нейният водач Елена Йончева, която бе избрана предварително, както и представителите на гражданската квота и коалиционните партньори.

На четвърто място ще е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия „Българска пролет“ Велизар Енчев, който твърди, че разбрал за номинацията предишната вечер. На последно място е Емил Георгиев от „Екогласност“.

При гласуването по вишегласие второто и третото място отидоха за младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които първоначално бяха предложени за неизбираеми позиции.

Фаворитите на лидера на БСП Корнелия Нинова за първите две места след Йончева бяха Янаки Стоилов и Деница Златева. Тя остана на 7-мо място, а той е трябвало да е на 12-то, но се е отказал.

След Станишев, който е пети в листата, е Иван Кръстев – бивш зам.-министър на образованието правителството на Пламен Орешарски. Осми в листата е депутатът Румен Гечев, а девети – настоящият евродепутат Момчил Неков, който влезе в европарламента през 2014 г. с феномена „15/15“.

Друг настоящ евродепутат – Петър Курумбашев, не намери място в листата. По-рано през деня се разбра, че Нинова му е предложила девето място и той е отказал, но това е станало преди бламирането на предложението за листа на ръководството.

На 11-то място, след Велизар Енчев, е депуатът Димитър Данчев. На останалите позиции са социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатът Валери Жаблянов, Мариела Модева, д-р Десислав Тасков и автомобилният състезател Крум Дончев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!