маймуни, алкохол, еволюция

„Повечето хора знаят от собствен опит, че алкохолът отпуска тялото и прави другите хора да изглеждат по-привлекателни, отколкото би ни се струвало, ако бяхме трезви.

Тази теория се потвърждава от ново изследване на Британския университет Edge Hill, чието проучване има за цел да установи как алкохолът и другите пристрастяващи субстанции повлияват нашето поведение. Техният доклад е публикуван в научното списание Psychology.

В експеримента, воден от екипа на психолога Ребека Монк, са участвали 120 души с хетеросексуална ориентация.

„Проучването е проведено не в лабораторни условия, а в реални – в баровете на университетския кампус. Проучването не анализира това какво говорят хората, понеже личните изявления на участниците често водят до изкривени резултати. Поради това изследването било направено с компютърен тест“, пише в доклада.

„По време на теста изследваните лица е трябвало да определят дали буквата „T“ е написана правилно на екрана пред тях, докато в същото време върху нея се появяват снимки на привлекателни и по-малко привлекателни лица. Резултатите показват, че трезвите участници са по-разсеяни от привлекателните лица, докато участниците, употребили дори малко количество алкохол, са се разсейвали както от привлекателни, така и от непривлекателни лица.“

Досега учените смятали, че дори и човек да е трезвен, пак би се разсеял от привлекателно лице, но се оказва, че въздействието на непривлекателните е също толкова силно върху хора, употребили алкохол.

„Това изследване показва, че има истина в шегите, че алкохолът променя възприятието за красота, а в и хората в нетрезво състояние са готови да обърнат внимание и на непривлекателните“, отчитат изследователите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!