Турската артилерия проведе масирана канонада, преди бунтовническите отряди да атакуват правителствените сили в град Найраб в Идлиб, в северозападната част на Сирия. По непотвърдени данни при обстрела са убити 9 правителствени войници.
Турски и бунтовнически служители заявиха, че във вторник градът е завладян. Найраб е първата зона, която бунтовниците си връщат от сирийските правителствени сили, настъпващи в провинцията.

Частите на сирийския президент Башар Асад, подкрепени от руските военновъздушни сили, се опитват да завземат последния голям задържан от бунтовниците район в Сирия след девет години война. Близо милион сирийци са изселени вследствие на последните бойни действия. Турция реагира, изпращайки хиляди войници и техника в региона, за да подкрепи въстаниците в съпротивата срещу настъплението на армията на Асад.

„С помощта на нашите турски приятели ние възвърнахме контрола над стратегическия град Найраб, портата на Саракеб, след изгонването на руските терористични милиции“, каза Юриф Хамуд, говорител на подкрепената от Турция Сирийска национална армия пред „Ройтерс“.

Турски служител по сигурността потвърди, че турските военни са подпомогнали бунтовническата офанзива с обстрел и че екипи за обезвреждане на бомби заедно с бунтовниците сега разчистват града. Следващата им цел е превземането на стратегическия град Саракеб, където основната магистрала на Сирия в посока север-юг, свързваща Дамаск и Алепо, среща пътя на запад към Средиземноморието.

Армията на режима обаче е в настъпление в други зони, като някои турски наблюдателни постове вече се намират зад условната фронтова линия. Турското командване обаче не изтегля военните си оттам, тъй като се очаква провеждането на обявената от президента Ердоган контраофанзива, чиято цел ще бъде изтласкване на сирийската армия на старите й позиции отпреди напредването в Идлиб. В региона има поне 12 000 турски войници и над 2000 бойни машини, в това число танкове. Турция обаче не може да използва авиацията си заради руския контрол над сирийското небе и това е облекчение за войската на режима в Дамаск.

На 5 март ще се проведе среща между Ердоган, Путин, Меркел и Макрон в търсене на решение на кризата в Идлиб.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук