За пети  пореден път недоволни от избора на Иван Гешев за главен прокурор граждани се събраха пред Съдебната палата на протест. Организатори на събитието са Инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданско сдружение „БОЕЦ“. Демонстрацията започна в 18 часа и беше под надслов „Светлината ражда свобода“.

Запитани, дали подкрепят протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, става ясно, че голяма част от гражданите подкрепят демонстрацията, но не липсват и такива, които не са заинтересувани от избора на новия главен прокурор.

„Затова съм тук, първо, защото това наистина е назначаване, а не избор. Второ, защото впечатлението, което той оставя в мен, е много далеч от това, което трябва да притежава един главен прокурор. Той като човек изглежда не на място. Той не може да се владее, говори необмислени неща, държи се фашизоидно. Той е комбинация от Вишински и от фашист. Той просто няма място там. Той е позор.”

„Абсолютно да, защото този човек е изключително неквалифициран да бъде в този Съдебен съвет.”

„Нищо не подкрепям.”

„Да, да, подкрепям, защото това е моето мнение.”

„Против Иван Гешев, да, подкрепям протеста.”

„Изобщо не ме интересува.”

Шествието, в което участие взеха около 1500 души премина край президентството и завърши пред Народното събрание.

Протестиращите настояват президентът Румен Радев да не подписва Указа за назначаването на Гешев, а ако се наложи – да поиска и тълкуване на Конституцията от Конституционния съд на България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!