Подпалвачът на българския Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски от днес е на свобода, предаде БГНЕС. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Първоначално Алабаковски беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест, с обяснението, че има възможност за бягство, тъй като певецът има двойно гражданство – македонско и американско. Според закона неговото деяние се наказва със затвор от 6 месеца до 5 години.

На 4 юни рано сутринта Ламбе Алабаковски подпали културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Певецът е обвинен, че с действията си е „създал обща опасност“.

Повече за мотивите му – четете ТУК.

Подпалването на входната врата на клуб „Иван Михайлов“ предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Ламбе Алабаковски става известен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004 година. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук