Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет решава основателно ли е второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

То е по предложение на четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Причината е заради нарушаване на етичните норми на българския магистрат.

Според вносителите, изразът „политически боклук“, използван от Иван Гешев в публичните му изяви, е недопустим. Самият Гешев пък твърди, че този Висш съдебен съвет не може да решава дали да го уволни, защото е с изтекъл мандат.

Служебният правосъден министър Крум Зарков има готовност още следващия четвъртък да насрочи заседание на съвета за обсъждане по същество на първото искане, по което в продължение на часове на предишния пленум, дебатираха съдебните кадровици, но само за да допуснат доказателствени искания от вносителите на предложението и от самия Иван Гешев.

Преди десетина дни 14 от кадровиците решиха, че искането на шестима представители на Прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор е допустимо. Предложението им е с мотив тежко нарушение на служебните задължения.

Очевидно членовете на ВСС са осъзнали, че с поведението си главният прокурор Иван Гешев пряко заплашва и тяхното битие на важен съдебен орган.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук