Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев

Основен проблем пред приемането на еврото е липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент, посочи днес управителят на Българска народна банка пред депутатите по време на изслушване относно готовността на Република България за членство в Еврозоната.

„Поради тази причина пропускаме един след друг важни индикативни срокове“, каза още Димитър Радев, управител на БНБ.

Той подчерта, че въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание.

Отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание, заяви управителят на БНБ. „Всъщност въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на сериозно вече забавения процес на присъединяване към еврозоната“, посочи той.

Има реален риск страната ни да не може да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви още управителят на БНБ.

„Имаме сериозно забавяне, това забавяне може да се оцени на около един период от 18 месеца. Но това забавяне е основно по отношение на вземането на политически решения. Тоест, ако ние нямаме бюджет, макрорамка, средносрочна програма с ясни параметри, изискването за номиналните критерии от Маастрихт ще виси във въздуха.

Като централна банка, ние се опитваме да движим напред въпросите, които са в рамките на нашия мандат, постигаме определен напредък, но дори стъпките, които Българска народна банка трябва да направи, зависят от определени политически решения“.

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че страната ни трябва да придвижи мисията на Европейската централна банка, която да установи какво е равнището на изпълнение на критериите и каква е готовността ни да се изпълнят техническите и логистичните изисквания.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук