Италия трябва да се изправи срещу дисциплинарни мерки поради „сериозно несъответствие“ с фискалните правила на ЕС, заяви Европейската комисия.

Изпълнителната власт на ЕС направи това съобщение в доклад, съдържащ изобличаващо становище относно проектобюджета на Италия за следващата година, който включват щедри подаръци като основен доход за бедните и данъчни облекчения за останалите.

Докладът призовава Съвета на ЕС да улесни процеса, който би могъл да убеди Комисията да атакува Рим с така наречената процедура при прекомерен дефицит (ППД) – дисциплинарна мярка за страните, които нарушават бюджетния дефицит и правилата за държавния дълг на блока.

„Тази стъпка, която предприемаме днес, е логичната и неизбежна последица … на италианското решение … да не преразглежда [своите бюджетни планове]“, заяви шефът на Комисията по икономическите въпроси Пиер Московиси. Но той също така бързо успя да размаха и маслиновата клонка, като написа в Туигтър: „Нашата врата остава отворена за диалог с Италия“.

Бюджетните преценки са част от ежегодното упражнение на Комисията, за което всички правителства на ЕС изпращат своите планове за разходване до Брюксел за проверка. ППД за Италия ще определи „ефективното действие“, което Рим трябва да предприеме, за да върне публичните си финанси в съответствие с правилата. Ако бъде игнориран, Комисията може в крайна сметка да наложи на Италия глоба до 0,5% от нейния БВП или около 9 милиарда евро.

Фискалните правила на ЕС изискват от правителствата да поддържат бюджетния си дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и да избягват нарушаването на тавана на държавния дълг от 60% от БВП.

Италия има второто най-високо кумулиране на държавния дълг в ЕС след Гърция, което възлиза на около 131% от БВП. За да помогне за преодоляването на този дълг, предишното италианско правителство обеща на Комисията, че ще запази дефицита си следващата година до 0,8% от БВП. Но според проектобюджета на Италия за 2019 се очакват 2,4%.

В доклада на Комисията се заключава, че „големият държавен дълг на Италия е голяма уязвимост за италианската икономика и решителното негово намаляване трябва да остане приоритет в интерес“ на страната. Документът продължи да критикува плановете на правителството в Рим за разходване, които „не се очаква да спазват критериите за намаляване на дълга през 2018 или 2019 г.“

Докладът също така има за цел плановете на страната да „отстъпят“ от пенсионните реформи и „въвеждането на данъчна амнистия“, която „би могла да попречи на данъчното облагане“.

Продължаващо неподчинение в Рим

Най-висши италиански държавни служители продължават да не се подчиняват.

„Тук е ново писмо от Брюксел? Страхотно, ще чакаме сега за Дядо Коледа“, заяви незабавно заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Матео Салвини веднага след публикуването на доклада на Комисията. В Туитър лидерът на крайнодясната Лига също така заяви: „ЕС трябва да зачита италианския народ, като се има предвид, че Италия плаща на ЕС 5 милиарда евро повече, отколкото получава“.

Под повърхността обаче, двама депутати, които са запознати с разговорите в кабинета, заявиха, че висшите служители на Лигата са загрижени за нервната реакция на пазарите. Лидерите на Лигата също се притесняват, че продължаващата конфронтация с Брюксел, която би могла да повлияе на банковия сектор, ще разгневи избирателите им, състоящи се предимно от собственици на малки предприятия и професионалисти на север.

Междувременно Лаура Аджеа, шеф на делегацията на антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З) в Европейския парламент, заяви: „Ние спазваме принципа на ЕС за фискална отговорност, но искаме да се съсредоточим първо върху растежа. Това е наше право. Италия няма да промени своя бюджетен дефицит за 2019 г. Строгите мерки са сериозна заплаха за европейската икономика, защото те носят повече бедност, без да намалява дълговете „.

Един депутат в Рим, запознат с мисленето на ръководителя на Д5З и вицепремиер Луиджи Ди Майо, обяснява: „Той е хардлайнер – той е този, който няма да се откаже от обещанието за основен доход и затова ще бъде най-трудно да бъде убеден за промяна на проуктобюджета.“

Министър-председателят Джузепе Конте от своя страна беше малко по-подценен и заяви, че ще „обсъди в събота вечерта основното съдържание на проектобюджета с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер“. Но той настоя, че правителството е убедено във валидността на позицията си. „Няма да седна да обсъждам как трябва да бъде структурирана ППД; по-скоро ще го помоля да избегне това, „каза той.

Но Италия е толкова изолирана, както винаги. Например говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, близък съюзник на Виктор Орбан и поддръжник на Салвини, беше в Рим в сряда и призова Италия да спазва правилата на блока.

„Промяната на Унгария дойде, когато решихме, че ще спазваме правилата на ЕС … Ако спазвате правилата в Европа, резултатите могат да бъдат постигнати“, каза той.

Италия има време от своя страна, а финансовите санкции на ЕС за бюджетния провал на Рим все още са далеч.

Съветът на ЕС има две седмици, за да отговори на доклада на Комисията. От финансовите министри на ЕС се очаква да обсъдят бюджета на Рим, когато се съберат в Брюксел на 4 декември за редовната среща на ЕКОФИН. Но високопоставен служител на ЕС, запознат със следващите планирани стъпки, заяви, че в края на януари ЕКОФИН има по-голяма вероятност да се подпише на доклада. Точно тогава Комисията може да задейства ППД.

След това Рим ще има още три до шест месеца, за да изпълни исканията на Комисията за ППД. В противен случай Комисията може да започне да препоръчва глоби, които също ще трябва да получат зелена светлина от ЕКОФИН.

Московиси каза, че се чувства „относително удобно“ по отношение на графика, когато беше попитан дали дългият процес подкопава дисциплинарния характер на ППД.

„Той не е нито слаб, нито твърде силен“, каза французинът. „Ако би бил по-бавен и по-слаб, тогава би бил безполезен. Но ако би бил по-силен и по-бърз, би изглеждал нелегитимен.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук