Лаура Кьовеши
на снимката: Лаура Кьовеши

Бившият румънски антикорупционен шеф Лаура Кьовеши заяви в петък, че обвиненията в Румъния срещу нея са част от кампания за тормоз и заплахи, за да се саботира нейната кандидатура за главен обвинител на ЕС.

Кьовеши е първият избор на ЕП за нов Европейски главен прокурор, който ще предявява обвиненията във връзка с престъпления към европейския бюджет като измама, корупция и пране на пари. Правителствата на страните-членки обаче подкрепят френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и сега двете институции /ЕП и Съвета на ЕС – бел. ред./ преговарят кой да поеме поста.

Румънското правителство, което понастоящем държи ротационното председателство на Съвета на ЕС, активно лобира срещу Кьовеши, която беше най-изявеният антикорупционен ръководител на страната, докато през миналата година не беше уволнена. Опозиционните политици и активистите срещу корупцията твърдят, че социалдемократите са я изхвърлили от поста, защото е осигурила дълга поредица обвинения срещу водещи политици, пишат в свой анализ за „Политико“ Анка Гурцу и Лили Байер /тук със съкращения/.

Драмата около кампанията на Кьовеши за поемане на нов и влиятелен пост премина през нова перипетия в четвъртък, когато румънският Специален отдел за разследване на магистратите – агенция, създадена от правителството- нареди тя да бъде преследвана съдебно по случай с нарушения, включващи подкуп, лъжесвидетелство и злоупотреба с власт.

Кьовеши също така бе подложена на рестриктивни мерки за 60 дни, включително забрана да напуска страната и да говори за случая пред медиите.

След като се яви за подписка в полицията в Букурещ в петък, в съответствие с мерките й за неотклонение, Кьовеши коментира, че е много ясно, че се използват всякакви средства, за да „ме спрат да взема поста, за който се състезавам“.

„Очевидно това е част от кампания за тормоз и заплаха“ – обяви тя.

В петък Кьовеши официално обжалва мерките срещу нея пред Върховния съд.

Румънското правителство твърди, че Кьовеши е действала неправомерно, но обвинителният акт предизвика възмущение сред членовете на ЕП и принуди ЕК да изрази почти неприкрита тревога.

Президентът на ЕП Антонио Таяни изрази в „Туитър“ своето притеснение, че Лаура Кьовеши е поставена под съдебно ограничение. Той заяви, че Европарламентът „стои твърдо зад своя кандидат за прокурор“.

ЕК също изрази в петък загрижеността си по повод обвиненията. Главният й говорител Маргаритис Схинас призова от нейно име румънското правителство „да уважи изцяло принципа на искрено сътрудничество“ по отношение на избора на глравен прокурор на ЕС и подчерта, че „всички кандидати трябва да могат да участват във всички етапи на процеса несмущавани“. Той допълни, че ЕК е сериозно загрижена относно органа, който разследва магистратите в Румъния.

Въпреки че правителствата от ЕС формално подкрепят френския кандидат Бонер, някои европейски дипломати в Брюксел изразиха своето смайване от последния ход на Букурещ.

„Твърде объркващо е, че това се допуска да се случи в страна, упражняваща временното председателство на Съвета на ЕС“ – каза един дипломат.

Притесненията не се ограничават до Брюксел. Американски правителствен служител заяви, че случващото се причинява сериозна загриженост и в Държавния департамент.

У дома критиците на правителството казват, че действията срещу Кьовеши са част от много по-широк сценарий, насочен срещу независимостта на съдебната власт.

„Не става въпрос само специално за нея. Става въпрос за институциите – каза Кристиан Сейдлер, депутат от опозиционния съюз „Спаси Румъния“, и се оплака от честата промяна на законите в областта на съдебното право.

По думите му ставаме свидетели на „политическа борба срещу някой, който се бори ефективно с корупцията“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!