Орбан, Моравиецки
На снимката: полският премиер Матеуш Моравиецки и унгарският му колега Виктор Орбан

Полша се присъедини към Унгария, заплашвайки да блокира историческия бюджет за ЕС и пакета за възстановяване от коронавируса в размер на 1,8 трилиона евро. Двете страни се опасяват, че Европейският парламент и държави от ЕС ще наложат условия, които отказват достъп до евросредства за държави, които нарушават върховенството на закона, заявиха дипломати.

Унгария, която подобно на Полша е обвинена от Брюксел в нарушаване на върховенството на закона и основните принципи на демокрацията, отправи подобна заплаха по-рано този месец.

„Блокиращите“ заплахи бяха напълно очаквани, но въпреки това изложиха Варшава и Будапеща на риск да бъдат изобразени като опитващи се да възпрепятстват спешните спасителни пари на фона на икономическия шок от пандемията.

Сега германското председателство на Съвета на ЕС и канцлерът Ангела Меркел ще трябва да договорят някакъв компромис.

Всички 27 държавни и правителствени ръководители на ЕС одобриха бюджета и пакета за възстановяване на среща на върха през юли, но националните парламенти все още трябва да ратифицират бюджета и така нареченото решение за собствените ресурси, което предоставя на ЕС правни гаранции от страните членки по отношение на бюджетните постъпления.

Решението за собствените ресурси, което също изисква единодушно одобрение от Съвета, е необходимо, за да се създадат нови потоци от приходи за Многогодишната финансова рамка – седемгодишният бюджетен план на блока, както и за стартиране на фонд за възстановяване от 750 милиарда евро.

На срещата на върха на Европейския съвет през юли 27-те държавни и правителствени ръководители измислиха споразумение за планове за обвързване на финансирането от ЕС със зачитане на определени критерии за върховенство на закона на фона на силно противопоставяне от страна на Унгария и Полша.

След срещата на върха председателят на Съвета Шарл Мишел триумфално заяви, че е успял да гарантира, че ще има силна защита на върховенството на закона като част от пакета. Но унгарският министър-председател Виктор Орбан и полският министър-председател Матеуш Моравецки също заявиха победа, като заявиха, че формулировката е достатъчно омекотена, за да им даде възможност да наложат вето върху всеки предложен регламент.

Докато първоначалната заплаха на Унгария беше съсредоточена върху задържането на ратификация от националния парламент, дипломати от ЕС заявиха, че заплахата, отправена от Полша и Унгария в петък, е да се спре решението за собствените ресурси на по-ранен, процедурен етап, като се блокира одобрението му в Съвета.

Висш полски дипломат заяви, че позицията на Варшава е погрешно характеризирана.

„Казаното, че бихме блокирали нещо, е изопачено – обясни той – Не можем да блокираме нещо, което още не сме виждали. Очакваме правни актове, които биха описали политическото споразумение, за да го коментират.“

В речта си за състоянието на Европейския съюз тази седмица председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен говори за връзка между върховенството на закона и бюджетния пакет, но тя се съсредоточи основно върху предотвратяването на измами, корупцията и конфликта на интереси – без да предположи, че средствата може да бъде блокирани от държави, които нарушават по-широките основни принципи на ЕС.

„Комисията отдава най-голямо значение на принципа на правовата държава – каза фон дер Лайен – Ето защо ще гарантираме, че парите от нашия бюджет и NextGenerationEU /нов временен инструмент за възстановяване – бел. ред./  са защитени срещу всякакъв вид измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на договаряне.“

Урсула фон дер Лайен
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Тя добави:

„Но последните месеци също ни напомниха колко крехко може да бъде всичко. Ние сме длъжни винаги да бъдем бдителни, да се грижим и да се грижим за върховенството на закона. Нарушенията на върховенството на закона не могат да бъдат толерирани. Ще продължа да защитавам него и целостта на нашите европейски институции. Независимо дали става дума за върховенството на европейското право, свободата на печата, независимостта на съдебната власт или продажбата на златни паспорти – европейските ценности не се продават. „

Не стана ясно какво има тя предвид. И когато беше притисната с въпроси по време на брифинг за репортери в четвъртък, фон дер Лайен технично се изплъзна, като заяви, че от германското председателство на Съвета и от Европейския парламент зависи да решат нещата.

„В момента по въпроса за условията чакаме председателството, германското председателство, да представи предложение, как да действа по този въпрос сега заедно с Парламента – каза тя – Така че знам, че позицията ми е много ясна. Направих предложение. Но сега Парламентът и Съветът трябва да договорят обща „зона за приземяване“.

 

Текст: „Политико“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!