От първия ден на Доналд Тръмп на власт, тъмната сянка на Русия се надигна над президентстването му. Но всеки път, когато имаше възможност да отхвърли съмненията на хората, Тръмп върши обратното.

По време на телефонно обаждане през март 2018 г. Тръмп поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му, въпреки бурните обвинения в измама и дори предупрежденията на собствените си помощници: „НЕ ГО ПРАВЕТЕ.“ На среща на световните лидери няколко месеца по-късно Тръмп твърди, че оспорваният регион на Крим в Украйна е руски, въпреки осъждането от неговата администрация на анексирането от Москва на региона. На срещата на върха в Хелзинки през следващия месец Тръмп приемаше отхвърлянето на Путин за намесата в изборите, въпреки заключенията на американските разузнавателни агенции, че самият Путин организира кампанията за намеса.

В петък Тръмп добави още към този списък

На първата си среща с Путин след приключването на разследването за намеса на Русия на Робърт Мълър, Тръмп показа отношението си към сериозните доказателства, показващи, че Русия е предприела „обширна и систематична“ кампания, за да наруши изборите в полза на Тръмп. След като репортерът го попита дали ще разговаря с Путин за изборната намеса – тема, която той самият попусна да спомене, Тръмп отговори:

„Да, разбира се, че ще го направя.“

Но той не спря дотам. Обърна се към Путин, седна до него, усмихна се, посочи с пръст посоката на руския президент и каза шеговито:

„Не се месете в изборите, г-н президент.“

Путин, след като се направи, че слуша превода, се засмя, докато Тръмп се ухили.

Епизодът на конференцията на Г-20, годишното събрание на 20-те най-големи икономики в света, няма да допринесе с нищо, за да омекоти дългогодишното схващане, че Тръмп е прекалено приятелски настроен към Русия – връзка, която разтревожи както демократите, така и републиканците и доведе до конгресни разследвания.

Но това можеше да се очаква, според неговите настоящи и бивши съветници. Те казват, че Тръмп често се дразни, когато му се казва какво да каже или направи. Така че, когато бъде натиснат, президентът просто се подиграва с това, което се очаква от него, дори когато става въпрос за Русия. И всеки път, когато отказва да се съобразява с очакваното поведение към Русия, това неизбежно предизвиква буря във Вашингтон.

Но съветниците на Тръмп не мислят, че споровете са го наранили политически. Вместо това те смятат, че неговата стратегия за брандиране на всички разследвания в отношенията му с Русия като „фалшив лов на вещици“, организиран от демократите и медиите, е помогнала за разрешаване на проблема извън столицата на страната.

Не е ясно дали Тръмп всъщност е притиснал Путин за намесата, когато двамата лидери се срещнаха в петък. В резюмето на Белия дом от срещата не се споменаваше темата, въпреки че беше отбелязано, че двамата обсъждат няколко точки на търкания, като Иран, Сирия и Венецуела.

„И двамата лидери се съгласиха, че подобрените отношения между Съединените щати и Русия са във взаимен интерес и интерес на всички страни“, се казва в изявлението на Белия дом.

Преди да напусне Вашингтон, Тръмп отказа да каже на репортерите в Белия дом какво би казал на Путин за намеса в изборите.

“ Това, което му казвам, не е ваша работа“ – отвърна Тръмп, когато го разпитваха за срещата.

„Винаги, когато президентът Тръмп и президентът Путин се срещнат, след тази среща има много силна вътрешна реакция – каза Хедър Конли, която бе заместник помощник-държавен секретар по време на администрацията на Джордж Буш и сега е старши вицепрезидент на Център за стратегически и международни изследвания – Но отчасти това е така, защото е налице пълна липса на прозрачност по темите на дискусията и на дневния ред.“

В миналото някои от срещите между двамата се случиха, без да присъстват американски помощници или преводачи, както и критици, които да алармират, защото се тревожат за това, което Тръмп може да обещае на Путин при закрити врати. На срещата в петък бяха включени делегации на двете страни, включително Иванка Тръмп и Джаред Къшнър, дъщеря и зет на президента, които и двамата служат като старши съветници.

Преди срещата високопоставен служител от администрацията описа разговора като „нормално събитие“, насочено към подобряване на двустранните отношения.

„Що се отнася до посланието за Путин, мисля, че посланието на президента за намеса е добре известно и той ще го повтаря“, каза официалният представител.

Но публичните коментари на Тръмп по темата са непрозрачни. Само преди две седмици той заяви в интервю, че би се вслушал в чуждестранен източник, който му предлага информация за противник на изборите през 2020 г., но може и да не съобщи за сигнала на ФБР. По-късно той се опита да се отметне от това изявление.

Макар Тръмп да не е склонен да критикува Путин, неговата администрация многократно е нападала Русия със санкции по въпроси като намеса в изборите и критикува Москва за агресията й в Украйна.

Но благоразположеността на Тръмп към Путин продължи на срещата на върха на Г-20. Тръмп удари по домакина Япония и Индия зарад търговията, но не каза нищо за Русия. И когато световните лидери се качиха на снимката на събранието, Тръмп тръгна и си поприказва с Путин, леко го потупа по гърба, когато двамата се разделиха на сцената.

Чувствата между двамата лидери изглеждат взаимни. В интервю за „Файненшъл таймс“ тази седмица Путин описва Тръмп – когото нарича „Доналд“ – като „талантлив човек“, който „много добре знае какво очакват неговите избиратели от него.“

Тръмп отмени среща с Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес през 2018 г., след като Русия конфискува три украински кораба с десетки моряци, казвайки, че среща няма да има, докато ситуацията не бъде решена. Русия все още има корабите, но Тръмп въпреки това насрочи срещата в петък.

„Той многократно е казвал, че е бил възпрепятстван да работи по-тясно с Путин през първите две години поради разследването на Русия – каза Томас Райт, експерт по геополитика в левоцентристката институция „Брукингс“ – Това е първата среща с Путин след доклада на Мълър. Така че, ако неговите собствени изявления са нещо меродавно, по което да се ориентираме, може да очакваме да видим как той се опитва да отвори нещо като по-дълбок период на сътрудничество с Путин.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук