Байдън Тръмп дебат

Снощи в САЩ се състоя вторият дебат между кандидатите на републиканците и демократите за президент – Доналд Тръмп и Джо Байдън. Ако преди три седмици настоящият президент бе по-емоционален, то снощи той бе по-въздържан, имаше по-убедителни аргументи в полза на своите твърдения, пише „Политико”.

Публикуваме ключови моменти от анализа на „Политико”:

Но не спечели дебата – 12 дни преди изборите, на които вече са гласували 47 милиона души, а броят на хората, които все още не са решили кого да подкрепят, е равен на броят на хората, които лъжат.

Финалният дебат за 2020г. функционираше като една последна дестилация, на всичко, което ядосваше Тръмп през последната година.

Още в началото, модераторът Кристен Улекер, прочете „списъкът на ужасите”: броят на хоспитализираните, хилядите починали от предишния дебат досега. Страната навлиза в опасна нова фаза, каза водещата.

Тогава Байдън вмъкна: „Ако друго не чуете тази вечер, то поне чуйте това. Виновникът за хилядите смъртни случаи не трябва да остане президент на САЩ”.

Началните минути на всеки дебат са най-важните, а за Тръмп беше лошо, че започнаха с пандемията, заради която той загуби част от електоралната си подкрепа.

Заключителният аргумент на Тръмп беше, че по отношение на пандемията и икономиката той се справя по-добре, отколкото всеки президент би могъл- и със сигурно по-добре от Байдън.

Но това, че Тръмп смята така, не означава, че е вярно. Не случайно преднината на Байдън нараства в ключовите щати. Вероятно избирателите го предпочитат пред Тръмп по отношение на здравеопазването, мерките срещу коронавируса и Върховния съд. На този етап преднината на Тръмп заради икономическите му мерки, се стопява.

Тръмп се справи по-добре, отколкото в катастрофалния си първи дебат. Но дори това няма да му помогне, съдейки по последните проувания.

Ето нашите изводи от финалния дебат през 2020 г .:

Тръмп направи две важни неща за себе си в четвъртък. Първо, той предложи последователна политика за овладяването на пандемията. И второ, той намали тона, но пък увеличи смисъла на думите си.

Тръмп заяви: „Вината за коронавируса е на Китай, не е моя”. И обеща, че се работи по производството на ваксина.

Ако беше поставил нещата по този начин и по време на първия дебат, Тръмп можеше и да има някакъв шанс.

Само че постоянното прекъсване на опонента му, отблъсна зрителите, които определиха Байдън за победител. Разликата между двамата кандидати леко се увеличи след първия дебат.

Тогава Тръмп намеси семейството на Байдън и неговите 47 години стаж като държавен служите. Вместо да обясни на американците защо 220 000 човека са починали от пандемията и какво смята да направи той.

Най-голямата грешка, която Тръмп направи е да отрече Закона за достъпни грижи или т.нар. „Обамакеър” и да обяви, че планира да отмени този закон и да излезе с нов, „красив план за здравеопазването”.

В четвъртък Тръмп сведе до минимум личните атаки спрямо опонента си. Той обрисува Байдън като корумпиран политик. Тази стратегия му помогна през 2016г., когато срещу него стоеше Хилари Клинтън.

Снощи зрителите не чуха нищо ново – същите неясни обяснения и опровержения, които Тръмп и Байдън са предлагали и преди.

Все пак този път кандидатите не се надвикваха, вероятно поради причината, че микрофонът на единия бе изключен, докато другият говореше. Но определено си пролича, че и двамата кандидати са осъзнали, че тази президентска кампания се нуждае от политическа дискусия. И им се получи.

Обсъдиха се много теми, включително изменението на климата и имиграцията. Байдън разкритикува опонента си заради отделянето на деца имигранти от родителите им на границата между САЩ и Мексико.

„Престъпно е”, каза Байдън.

А Тръмп му припомни запис, направен от администрацията на Обама, и попита: „Кой направи клетките, Джо?”.

Байдън също отправи остри думи към Тръмп, особено по отношение на темите, свързани с пандемията и коронавируса.

Кой обаче е победителят?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!