Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София с искане за увеличение на заплатите.

15-процентовото увеличение, което беше предложено на полицаите и което ще влезе в сила на 1 януари 2021 г. не удовлетворява исканията на най-големия синдикат в системата на МВР, като те продължават да настояват повишението да бъде с 30%.

Аргументът им – служителите на реда също са на първа линия в борбата срещу COVID-епидемията.

„Тези 15% биха могли да бъдат една добра база за преговори, но не и нещо, което можем да приемем ей така“, категоричен е Валентин Попов, председател на СФСМВР.

Заради пандемията от коронавирус организаторите на протеста призоваха свооите колеги да ограничат физическото присъствие, а тези които са на място да спазват всички противоепидемични мерки. Желаещите да подкрепят протеста пък могат да го направят по места – както го направиха и по време на протеста на 8 ноември – като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация патрулните автомобили.

Пред сградата на Народното събрание, на метри от протестиращите полицаи пък се проведе контрапротест, организиран от майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест! Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата“, казват те в свое послание, публикувано в социалните мрежи.

Контрапротестиращите призоваха полицаите първо да поискат реформа в системата, а едва тогава увеличение на заплатите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!