Днес правната комисия на парламента трябва да обсъди промените в Изборния кодекс. Но представители на „Демократична България” и лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова не бяха допуснати.

Дори напротив – полицията направи кордон около сградата на парламента, за да осуети опитите им да влязат.

И Манолова, и „Демократична България“ са дали предварителни заявки, че искат на участват на заседанието, за да изразят позицията си. Въпреки това не бяха допуснати от администрацията на правната комисия.

Мая Манолова се оплака, че не са ѝ позволили да влезе на заседанието. Тя също се включи на живо пред сградата на бившия партиен дом. Според нея ГЕРБ правят нов опит „да откраднат изборите“.

„Тайно, заключени в новата си сграда, депутатите приемат новите правила в изборното законодателство. Докато хората протестират, излива се гневът на гражданите, депутатите си подготвят служебна победа на следващите избори“, обяви Манолова.

„Не бяхме допуснати по една единствена причина – че заседанието щяло да е онлайн. Ние не искаме да слушаме, а да изразим позицията си. На нас по всякакъв начин ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват изборни правила, които по наша оценка са най-лошото възможно, което може да се направи за българските избори“, каза Антоанета Цонева от обединението в живо излъчване във Фейсбук.

Тя подчерта, че „Демократична България“ има пълно право да присъства на заседанието, защото като политическа коалиция тези текстове я засягат.

 

Заради пандемията няма граждански организации

Защо не бяха допуснати представители на гражданския сектор попита в началото на заседанието на комисията депутатът от БСП Крум Зарков. А обяснението на председателя на комисията Анна Александрова (ГЕРБ) бе, че до това се стигнало заради противоепидемични мерки, за да не се препълвала залата.

На заседанието присъствали първите, които за заявили желанието си да участват. Така на заседанието имаше все представители на държавата – ЦИК, „Информационно обслужване“, Държавна агенция „Електронно управление” и президентството.

Единственото допуснато на заседанието изключение беше представител на „Прозрачност без граници“.

Александрова обясни още, че заседанието се излъчва онлайн именно, за да могат да го гледат тези, които не са били допуснати. Всъщност обаче има технически проблеми и на различни компютри стриймът дори не тръгва.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!