Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Те ще бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата.

Това е една от мерките, които вътрешното министерство ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите, която е част от големия проблем с катастрофите и жертвите на пътя. На някои места тези мерки вече се прилагат, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Друга идея, която се обсъжда в министерството, е административните услуги на гражданите по други поводи да се обвържат с плащането на пътните им глоби. Маринов спомена и една от вече направените стъпки, а именно системата в новите автомобили на МВР, с която катаджиите могат да издават наказателно постановление веднага, на място, без да се издирва шофьорът, за да му се връчи постановлението.

От МВР признаха и за друг проблем – Пътна полиция се оказа без камери в колите, след като автопаркът беше подменен с корейска марка автомобили. Камерите в новите коли не могат да снимат заради затъмнените им стъкла. Затова се обмисля вариант камерите да се сложат на поставки извън автомобилите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!