Половината от гласоподавателите във Великобритания се обявяват за произвеждането на референдум, на който да се избира между сделката, която правителството иска да издейства от ЕС, Брекзит без договор или запазване на членството в съюза. Това сочат резултатите от анкета на телевизия „Скай нюз“, огласени днес.

Според проучването 40 на сто от британците се против такъв референдум, а 10 процента са без мнение. Около 78 на сто от анкетираните смятат, че правителството на премиера Тереза Мей се справя зле в преговорите за Брекзита – с 23 пункта повече спрямо март. Едва 10 на сто са на мнение, че кабинетът работи добре.

Одобрението за Мей е спаднало до 24 процента, установява анкетата на „Скай дейта“ – маркетинговото подразделение на електронната медия. Респондентите са разделени в становищата си дали Брекзитът ще бъде за добро или за лошо – 40 на сто твърдят, че ще е за добро, а 51 процента смятат обратното.

На предложението да изберат едно от трите – сделката на Мей, напускане без сделка или оставане в ЕС – 48 на сто казват, че предпочитат запазване на членството в съюза, 27 на сто са за „твърд“ Брекзит, а 13 процента одобряват правителствения проект за споразумение. Дяловете на хората, които няма да гласуват или са без мнение са съответно 8 и 3 на сто.

Национално представителната анкета на „Скай дейта“ е осъществена от 20 до 23 юли т. г. сред 1466 онлайн потребители.

На референдума през юни 2016 г. 17,4 млн. британски избиратели (51,9 на сто от участвалите) се обявиха за напускане на Европейския съюз, а 16,1 милиона (48,1 на сто) подкрепиха оставането в блока. Прогнозите на много социологически проучвания, че британците ще гласуват за оставане на страната в ЕС, се оказаха неверни, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук