Украинските десантчици вече са на левия бряг на Днепър. Кадър от реален бой, заснет с нагръдна камера.

Британското разузнаване установи, че Русия се е оказала напълно неподготвена да се справи с огромния наплив ранени от фронта в Украйна.

В новата си сводка разведката на Негово Величество отчита, че от началото на войната всеки ден на бойното поле падат убити и ранени средно над 400 руски бойци и командири. Това води до тежко пренатоварване на болниците в прифронтовите области. А във всички тях определен брой легла е резервиран за офицерите, което означава, че редовите войници обикновено не са лекувани качествено, а в някои случаи – и изобщо не влизат в болницата.

От министерството на отбраната на Великобритания цитират Артьом Катулин – шеф на учебния център за тактическа медицина в руския концерн „Калашников“. Според Кутулин „повече от 50% от смъртните случаи на фронта са от рани, които не са животозастрашаващи“. Тоест половината от хората е можело да бъдат спасени, ако им е била оказана медицинска помощ навреме и качествена.

Междувременно стана ясно, че при поредния руски ракетен удар по мирни населени места, този път в Запорожка област са загинали 3 жени и 1 мъж, а още 13 са ранени. Всички са стояли пред т.нар. „Пункт на несъкрушимостта“ в градчето Орихив. Такива пунктове има в почти всички украински градове, където при тежка обстановка хората получават безплатно чай, кафе и вода и зареждат телефоните си, ако токът в града е прекъснат от руските атаки.

В същото време нашето контраразузнаване излезе от нелегалност и обяви, че военните действия в Украйна „имат потенциал“ да се разпространят „извън украинска територия“, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

Това сочи доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), цитиран от БНР.

В доклада се обяснява, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност. В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани.

Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия, пише в доклада на ДАНС.

Казаното в него всъщност се знае отдавна и от всички, които дори малко се интересуват от ставащото в Украйна и по света. Защо именно сега ДАНС се е задействала да повтаря всеизвестни истини, като при това ги публикува в сайта на Министерския съвет като свое откритие, остава неизвестно.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук