През 1990 година един от най-успешните екшъни, всъщност екшън-фантастика, бе филмът „Тъмен ангел“. В него вече добре познатият Долф Лундгрен трябваше да се справи с бруталeн извънземен, който избива хора, за да изсмуква ендорфините от мозъка им, тъй като те са ценен наркотик в неговия свят. Трудно е някой да изглежда по-едър от Лундгрен, но човекът, който изигра ролята на гада от космоса, постигна този ефект.

Високият 1,97 метра германец Матиас Хюз е известен с участията си в множество филми с бойни изкуства и други екшъни, но внушителното му присъствие в „Тъмен ангел“ го направи известен за още повече почитатели. Той се превъплъщава предимно в отрицателните образи и във филмите обикновено накрая „си го получава“ от хора, които хич не са му в категорията.

Роден през 1959 в Уолтроп, Германия, след завършване на училище той се преместил в Париж, за да се занимава с хотелски мениджмънт. Там започнал активно да спортува. Увлякъл се по културизма, а впоследствие – и по бойните изкуства. Занимавал се е с таекуондо и джудо, а заради филмите си впоследтвие – и с кикбокс.

През 1986 година заминава за Лос Анджелис, където, преди да пробие в киното, е работил като горила в нощни клубове. Естествено, какво друго? Първият му филм е „Не се отказвай и не се предавай 2“ през 1987 г., където той играе за 6000 долара руския командир-негодник. След това той е бил бодигард на вдовицата на Боб Марли и неговото семейство.

После получава своята по-голяма роля на извънземна нашественик в „Тъмен ангел“, след което започва упорито да играе злодеи във филмите с бойни изкуства, като „Полицай 2000“ и „Черен колан“. Той също така взе участие в сериали „Стар трек 6“ /под дебел грим на клингон/ и „Възраст на изневярата“. През 1995 г. той получава и първата си главна роля в екшъна „Цифров човек“.

Постепенно се утвърждава като „специалист“ по отрицателните роли в не особено бюджетни продукции и има зад гърба си 35 филма, предимно като отрицателен герой. Заради внушителна му фигура неговите колеги в екшън филмите често го наричат на снимачната площадка „големият лош немец“. Хюз обаче се натурализира напълно и е е дин от малкото дошли в САЩ актьори, който изчиства напълно акцента от своя английски.

В противовес на екранния си образ Матиас Хюз е познат като приветлив и симпатичен човек. С възрастта той се опитва да прави със себе си трансформации, за да поддържа кариерата си, като например опита да си изгради нов имидж, като подстригва „марковата“ си дълга коса.

Матиас Хюз живее доста спартански, като се опитва да се поддържа в дабра форма „през цялата година“, както сам казва в едно интервю, но като взема предвид и напредването на възрастта.

На 60-годишна възраст Тъмният ангел е пример за успех, изграден от човек със собствените му усилия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук