Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

САЩ са готови „да действат твърдо“ към Русия заради нейната намеса в политиката на други държави, заяви на пресконференция държавният секретар Майк Помпео. Според нето Москва е виновна за намесата си във Венецуела и Украйна. Освен това руските власти са повлияли на президентските избори в САЩ през 2016 година.

„Не е важно за какво точно заплаха става дума, ние ще покажем на руснаците, че такова поведение е неприемливо. Ще продължим да действаме твърдо, за да плати Русия тежка цена за злонамерената си дейност“, каза шефът на американската дипломация.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че остава начело на преговарящия с КНДР екип, след като Пхенян настоя той да бъде сменен с някой „по-опитен“.

„Нищо не се променило. Продължаваме да работим. Аз отговарям за екипа. Президентът, разбира се, отговаря за всички усилия. В моя екип специалният представител (Стивън) Бигън остава начело на опитите да постигне това, което председателят Ким обеща да направи“ – каза Помпео пред журналисти.

Северна Корея поиска през седмицата оттеглянето на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от застоялите ядрени преговори между Пхенян и Вашингтон, обвинявайки го в заплитане на дискусиите.

„Страхувам се, че ако Помпео отново се включи в преговорите, те ще се заплетат – каза Куон Цзон Гун, генерален директор на Департамента по американските въпроси в Министерството на външните работи на Северна Корея – Ето защо, дори в случай на евентуално възобновяване на диалога със САЩ, бих искал нашият колега за диалог да не е Помпео, а… човек, който е по-внимателен и узрял за общуване с нас.“

Коментарите бяха публикувани няколко часа след като Пхенян обяви тестването на ново тактическо оръжие с „мощна бойна глава“ – първият подобен тест, откакто преговорите с Вашингтон бяха блокирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук