COVID-19

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 206, според данните на Единния информационен портал. Направени са 2366 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 8,7 процента. Това е пореден ден с над 200 новозаразени.

Починали са двама пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Към днешна дата в болница с диагноза COVID-19 са 362 души, от които 41 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 52. Излекувани през последното денонощие са 129 души. Активните случаи към момента са 2954.

Типично по български забравихме за препълнените болници и изнемогващите лекари. Далеч назад остана времето, в което маските не се сваляха и почти всичко беше затворено. Липсваха ваксини. Нададе се вой, а управляващите тотално се оплетоха в пандемията. Пратиха ни на върха в негативните класации по смъртност.

38 305 са починалите.

Сега сме на другия полюс. Забравихме и са ваксините. Има ги, и то много. Бракуваме с милиони. Нормалните хора продължават да се ваксинират. Поставят бустерни дози. Но тук сме от друга планета. Здравният служебен министър Асен Меджидиев не иска нови доставки и държи договорът за такива да бъде преразгледан и прекратен. Ясно е, че това са пари на вятъра, щом няма желаещи. Но дано не се наложи.

И докато си говорим нов вариант на COVID-19 се появи в Нова Зеландия. Учените са го нарекли „Делтакром”. Нов щам се появи и в Индия.

„Всички тези варианти са по-заразни, но не по-тежки”, каза в ефира на NOVA Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн. По думите му обаче се очаква коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване.

Той коментира и проблема със самолечението с антибиотици у нас. По думите на експерта в Западна Европа подобни медикаменти се продават единствено с рецепта.

„Има натиск от страна на пациентите, които искат да им бъде изписан антибиотик на всяка страна. Трябва да обучим нашите пациенти, че се отпускат антибиотици само когато имаме бактериални инфекции”, смята Аспарух Илиев.

Той уточни, че има над 200 вида рак, които протичат по различни начини при всички пациенти. По думите му персонализираната медицина е бъдещето в борбата с коварната болест.

По никакъв начин с тези редове не се цели да се всява паника. Просто нека бъдем отговорни.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук