Пирин

Нова демонстрация в защита на Национален парк Пирин бе организирана в центъра на София. Протестиращите блокираха движението на бул. „Цар Освободител” в центъра на столицата по време на работното посещение на премиерът на Холандия Марк Рюте. Заради визитата му протестиращите не бяха допуснати до пл. „Независимост”.

Събитието тази вечер е с организатори, различни от тези на предните протести срещу решението на правителството за разширяване на ски зоната над Банско. Днешната акция е подкрепена от граждани, които смятат, че е необходим по-твърд подход при демонстрациите.

Екозащитниците настояха отново за оставката на екоминистъра Нено Димов, както и за отмяна на решението на Министерски съвет за промяна в устройствения план на Пирин, което дава според природозащитниците право за строителство в планината.

Другото им искане е да бъде обявен реалният собственик на концесионера на ски зоната на Банско „Юлен” и да бъде извършен одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Казусът влезе и в Европейския парламент, където министърът на екологията Нено Димов представи българските приоритети по време на Председателството.

Евродепутатът от „Зелините” Ска Келер също даде своята подкрепа в защита на Пирин и заяви, че ще присъства на някои от следващите протести в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук