В редица градове в Сърбия се проведоха поредните протести под наслова „Един от пет милиона“, съобщава РТС на своя сайт.

Върху плакатите на протестиращите, исканията се повтарят – оставка на властта, еднакви условия за всички и решаване на местните проблеми.

В Нови Сад се проведе шестият по ред протест „Един на пет милиона“. Гражданите се събраха пред Сръбския национален театър, където към тях се обърнаха професорите Чедомир Чупич и Радивое Йовович. След речите, гражданите се отправиха на протестен марш по централните градски улици, спряха пред сградата на Радио и Телевизия Войводина, където припомниха искането си за обективна и безпристрастна информация, а след това продължиха до Общинския съвет и Правителството на Войводина.

За седми път гражданите на Ниш протестираха по наслов „Ниш без страх“.

Адвокат Бозо Прелевич се обърна към събралото се множество, и изтъкна, че Сърбия се нуждае от честни и почтени избори. И както той е заявил на това правителство, недоволните граждани няма да простят за разрушените институции, за атаките срещу свободата на медиите, на съдебната система и на независимите органи.

Организаторите припомниха десетте искания, сред които са: оставките на министър Зоран Михайлович и на кметът на Ниш Дарко Булатович; връщането на града на летище „Константин Велики“ ; осветляване на всички случаи на палежи на автомобили и осигуряване на всички железопътни прелези в Ниш чрез рампи и светлинна сигнализация.

На трети протестен марш „Един на пет милиона“ излязоха гражданите в Суботица, а организаторите поискаха обяснение за увеличението на цената на отопление от управлението на централа в Суботица.

За четвърти път в Панчево се проведе протест „1 от 5 милиона“, на който протестиращите настояха „Александър Вучич и хората му да се оттеглят от властта“.

„Ние сме свободни граждани, защото забелязваме и сме сериозно обезпокоени за здравето на нашето общество, нашето общество боледува от 30 години от опасни социални болести: липса на правова държава, на върховенство на закона и правна сигурност, на политическа корупция, срастване на трите клона на властта и много други ”, казва Живкович, журналист от Панчево.

Протести „Един от пет милиона“ се проведоха също в Кралево, Смедерево, Крушевац, Чачак, Враня, Валево и други сръбски градове.

Вече три месеца, всяка събота, продължават протестните походи в Белград под мотото „Един от пет милиона“ с многобройни критики към властта, а основното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди след като Вучич заяви, че дори 5 милиона души да излязат на протест по улиците, той няма да подаде оставка.

Освен това гражданите изразяват своето голямо недоволство от работата на обществените медии в Сърбия.

Всяка събота те повтарят и исканията си да бъдат открити извършителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, лидер на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, лидер на сръбската левица, както и да бъдат преследвани извършителите и на други престъпления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!