Петро Порошенко
На снимката: Украинският президент (2014-2019) Петро Проошенко

След Украйна наред може да дойдат Полша, балтийските държави (Латвия, Литва и Естония), Чешката република, Румъния или България. Това заяви бившият президент на Украйна Петро Порошенко пред Sky News, предупреждавайки, че „никой не знае къде ще спре Русия“, ако нахлуе в страната му.

Той заяви, че единството и солидарността с Украйна са „жизнено важни“ и че страната му прави всичко възможно, за да установи мир, тъй като в близост до границата са струпани около 150 000-190 000 руски войници.

Русия отрича да планира инвазия и твърди, че силите са там за военни учения.

Порошенко, президент на Украйна от 2014 г. до 2019 г., заяви, че единственият начин да се има сигурност за Украйна е тя да има членство в Европейския съюз и НАТО в бъдеще – срещу което Русия е категорично против.

Бившият лидер настоя, че Украйна стои „рамо до рамо“ със САЩ, Обединеното кралство и европейските съюзници, за да разреши настоящата криза с дипломатически средства.

Той обаче заяви, че от страна на руснаците има „ясна картина на хибридна война“.

Според него има „фалшива евакуация на хора, фалшива кампания с обстрел от украинска страна, фалшиво проникване през руската граница. Това не е украинска криза. Това е руска агресия“.

Припомняме, че днес Русия призна съществуването на Донецка и Луганска народна република, което предизвика широк обществен отзвук и засилено напрежение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук