спринцовка

Парламентът на Португалия се очаква днес да приеме закон, позволяващ доброволна смърт с медицинска помощ, което прави страната четвъртата в Европа, която ще легализира евтаназията.

Законодателите одобриха предложения, насочени към промяна на закона през февруари, организирайки гласуването въпреки кампанията на Църквата за национален референдум по въпроса. В Португалия преобладаващата част от населението са католици.

Законопроектът узаконява достъпа до асистирано самоубийство за възрастни пациенти в ситуация на „екстремни страдания и необратими увреждания“.

Лекарите и психиатрите трябва да валидират решението, ако способността на пациента да направи „свободен и информиран“ избор е под съмнение.

След това новият законопроект трябва да бъде подписан от наскоро преизбрания президент Марсело Ребело де Соуса – католик и консерватор, който не е изразил публично позиция по въпроса.

„Хората заслужават правото да могат да избират“, каза пенсионираният онколог Хорхе Еспирито Санто, който от години води кампания за узаконяване на евтаназията.

Католическата църква, която има голямо влияние в Португалия, проведе кампания срещу законопроекта.

Евтаназията е законна в три европейски държави – Белгия, Холандия и Люксембург.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!