ленин, мавзолей
Мъжът е задържан пред вратите на мавзолея.

Руснак се опита да открадне тялото на Владимир Илич Ленин от мавзолея в Москва.

42-годишният московчанин е дошъл на Червения площад през нощта и се е опитал да отвори вратата на мавзолея, съобщава MK.RU, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

Служителите на реда бързо задържали хулигана, който бил солидно почерпен. Той обяснил, че искал да открадне тялото на вожда на пролетариата. А какво е щял да прави с мумията на Ленин, не станало ясно.

На мястото на инцидента пристигнала линейка и мъжът бил диагностициран с психично разстройство в резултат на тежка интоксикация.

Мъжът е работил като сглобявал мебели, развел се е със съпругата си преди пет години. Двамата имали трима сина. След развода той се премества в апартамента на майка си и се пристрастява към алкохола. През последния месец почти няма работа, затова прекарва цялото си свободно време

в компанията на случайни познати,

пише „Московский комсомолец“.

Сутринта на 5 февруари той отива в дома на свой приятел от училище в Пушкино, но в 23:00 ч. се озовава на улица Тверская в центъра на руската столица, където пие алкохол с неизвестни лица. Мъжът не си спомня по-нататъшните събития.

Това не е първото покушение срещу мумията на „вожда на световната революция“, при това много са били посегателствата срещу нея и по времето на СССР.

Владимир Илич Ленин е балсамиран веднага

след смъртта му през 1924 година, първите два мавзолея, в които съхраняват изсушените му останки са били дървени, а гранинтната гробница, в която лежи днес е изградена през 1930.

През 1934 година в нея прозвучава първият изстрел – срещу саркофага стреля селянин, минал покрай охраната с наган под рубашката. Стреля два пъти почти в упор, но въпреки това и двата пъти не уцелва, с третия куршум успял да се самоубие преди да го спипа охраната.

В джоба на нападателя намерили предсмъртна бележка: „През тази пролет на 1934 г.

отново много хора ще умрат от глад,

мръсотия и епидемични болести. Нашите управници, които са се заселили в Кремъл, не виждат ли, че вече не може да се живее така … Всичко се търкаля по наклонена плоскост към бездната … „.

През 1959 година друг посетител атакува саркофага с чук. Изпратен е в психиатрична болница. Година по-късно мъж с фамилията Минибаев и мускули на културист прескача загражденията и забива ритник в капака на стъкления похлупак над Ленин така, че стъклата се посипват по цялата мумия. Тогава още Ленин е имал компания – до него е лежал Сталин, но на него Минибаев не посмял да посегне, още година по-късно Сталин напуснал общия си дом с Ленин. В същата 1961 посетителка се изплюла върху саркофага и хвърлила скрит в носна кърпичка камък. Пак с камък го замерва счетоводител през 1962, а друга жена стреля с ракетен пистолет.

През 1967 гражданин на Литва влиза в мавзолея с пояс на шахид, но експлозивът се задействал още на входа на мавзолея, загиват няколко души, туристка от Италия останала без крак. На 1 септември 1973 мъж, маскиран като учител се промъква зад група ученици и след малко суетене при самата стъкленица задейства истинска бомба. Загива семейство, има ранени деца, контузени служители на охраната, а от терориста остава само ръката му, която никога не е идентифицирана.

Още международни новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук