Митрофанова.

„Ако съм български избирател… вероятно ще гласувам или с „Не подкрепям никого“, или за Костадин Костадинов“. Това заяви руската посланичка Елеонора Митрофанова в интервю за ютюб-канала на Мартин Карбовски.

Едва ли това изречение ще изненада някого. Най-малко пък лидера на „Възраждане“ с прозвище „Копейкин“. Или самия Карбовски, който се обявява гордо за „единственият български журналист, който си позволи да покани за интревю руския посланик след започването на войната“.

В интервюто Митрофанова се държи като обидена от България, без да го казва в прав текст. Но й е изписано на лицето. Твърди в прав текст, че „България по съветско време беше много развита страна… сега разрухата си личи.“ Още по-обидена е на цивилизования свят. Стъпва здраво в опорките на Кремъл. Но вече осъвременените. За обявените в началото от Путин „демилитаризация“ и „денацификация“ – нито дума. Русия започнала войната, за да предотврати нападение от страна на Украйна. Имало и „голямо количество биолаборатории, ръководени от американци“. Американският флот превземал Черно море. И т.н.

„В Донбас те (украинците, б.р.) построиха три мощни отбранителни линии. Какво, да ги чакаме да превземат Москва и тогава героически да се сражаваме?“ (Как се строят отбранителни линии с цел нападение, Митрофанова явно не знае. Никой не знае.)

Ето още няколко култови фрази, произнесени сякаш от Путин:

„Русия до последно се опитваше да избегне този конфликт.“

„Нашият основен принцип във външната политика е ненамеса във вътрешните работи… Беше, сега не знам – може и да го променим.“

„Западът не осъзна нашата загриженост.“

„Нас ни подтикваха към този конфликт.“

„Не сме използвали масови бомбардировки срещу Украйна, а можехме – но как да разстрелваме хора, които доскоро бяха наши братя?“

„Когато превземаме тези градове, ние нищо тежко не използваме. А можехме.“

Стилът е добре познат на всеки, който има сили и нерви да погледне руските пропагандни канали, които с пяна на уста отричат зверствата, извършвани всеки ден от руските войски в Украйна. Сякаш Мариупол, Попасна, Мариинка, Авдиивка и десетки други (а вече и Бахмут) сами са се изравнили със земята, самобомбардирайки се с термобарични боеприпаси от невидими изтребители.

По време на интервюто Карбовски, на вдървен руски език, не пропуска да пробута вече вкисналия и втръснал фейк, че „нашите политици-войнолюбци могат да ни изпратят на фронта“ срещу руснаците. „Могат – отговаря Митрофанова. – Но мисля, че народът ще въстане.“

„Страх ли ви е от нашата коалиция на войната?“, хитро пита Карбовски, който преди това е вметнал, че „ПП-ДБ искат война, искат да участват, да вземат пари от войната“. „Не“, отговаря Митрофанова.

Карбовски използва случая и опита да се отпише от списъка на т.нар. 4-хилядници – българските журналисти, получаващи по 4 хил. лева месечно, за да разпространяват проруска пропаганда и фалшиви новини. Директно:

– Получавам ли заплата от вас?

– Не, скъпи Мартин. Заплата… (клати глава невярващо)

– Няма да получавам заплата от Вас?

– Не. Обещавам.

– Има ли в България платена организация от тролове, която да работи за интересите на Русия в интернет?

– Не, не се занимаваме с такова нещо и никога не сме се занимавали. И никога не сме плащали на някакви тролове. В момента имаме много ограничени финансови ресурси, всичко отива за военните нужди и за социални помощи. Нямаме такова нещо в концепцията за хуманитарна политика.

– Разбирам, че нямате пари за български тролове.

– Точно така. Даже и за журналистите нямаме пари. За съжаление. (смее се)

Едно не може да й се отрече на Митрофанова: за разлика от Путин тя все пак признава, че Библията на славянски език и кирилицата са дошли в Русия от България, а не от „македонските земи“. Също така познавала няколко писатели, „например Каравелав и Вазав“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук