Референдум, Украйна

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Руските „референдуми“ в Украйна, които биха могли да доведат до анексирането на 15% от територията на страната от Москва, трябва да приключат днес.

Гласуването в източните провинции Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие започна в петък и беше отхвърлено като измама от западните нации, които обещаха да не признават резултатите.

Русия задържа японски консул по подозрение за шпионаж

Русия задържа японски консул по подозрение за шпионаж в понеделник и му нареди да напусне страната. Япония твърди, че консулът е бил със завързани очи и задържан.

Токио внесе „силен протест“ срещу задържането и сигнализира, че може да отмъсти.

Руснак застреля лидер на местна военна наборна комисия

Руснак застреля лидера на местната военна наборна комисия в сибирски град, след като му заяви, че ще откаже да се бие в Украйна.

На видео се вижда как стрелецът, облечен в камуфлаж, стреля по служителя от упор, докато други потенциални наборници за руската инвазия бягат от стаята.

Налягането на газопровода „Северен поток 2“ се срина

Налягането на газопровода „Северен поток 2“ се срина мистериозно в понеделник. Властите в Германия се опитват да установят какво е причинило внезапния спад на налягането в несъществуващия тръбопровод, като говорител на оператора смята, че това може да е теч.

Опашки на границата между Русия и Монголия

Кремъл заяви, че не е взел решение за затваряне на границите на Русия, след като първата мобилизация след Втората световна война накара някои мъже да избягат.

Междувременно дълги опашки от превозни средства се образуваха на граничния пункт между Русия и Монголия, докато хората продължават да бягат от заповедта за мобилизация на Кремъл. Ръководителят на контролно-пропускателен пункт в град Алтанбулаг каза, че повече от 3000 руснаци са влезли в Монголия през този пункт от сряда.

Украйна твърди, че някои руски наборници от масовата мобилизация на Кремъл са изпратени директно на фронтовата линия без обучение. Те включват новоназначен персонал в Крим, както и наборници в района на Луганск, които са получили призовки през последните дни.

НАТО провежда учения над Балтийско море

Военновъздушните сили на НАТО провеждат учения над Балтийско море. Държави-членки, включително Обединеното кралство, Германия и Италия, взеха участие във военното обучение, както над вода, така и на сушата, в опит да засилят източната отбрана.

Увеличава се военната подкрепа за Украйна

Холандия увеличи военната си подкрепа за Украйна. Премиерът Марк Рюте също обяви нови санкции в отговор на мобилизацията и референдумите на Русия.

САЩ обещаха да предоставят на Украйна 457,5 милиона долара помощ за гражданска сигурност. Подкрепата беше насочена към „спасяване на животи“ и „укрепване“ на украинските правоприлагащи органи, каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Преговарящите по законопроекта за разходите в Конгреса на САЩ се съгласиха да включат и близо 12 милиарда долара в нова военна и икономическа помощ за Украйна, съобщиха източници на Reuters.

Финансирането – поискано от администрацията на Байдън – ще включва 4,5 милиарда долара за отбранителни способности и оборудване за Украйна и 4,5 милиарда долара пряка подкрепа за правителството в Киев, твърдят източниците.

Обединеното кралство обяви 92 нови санкции в отговор на „фиктивните референдуми“ на Русия в Украйна. Пакетът от санкции е насочен към тези зад фалшивите гласове, както и към олигарсите и членовете на борда.

Патриарх Кирил опрости греховете на руските войници

Главата на Руската православна църква казва, че греховете на руските войници, които умрат на бойното поле, ще бъдат опростени. Патриарх Кирил, близък съюзник на президента Владимир Путин и твърд поддръжник на инвазията в Украйна, каза, че „жертвата измива всички грехове“.

Германия обсъжда дали да предостави убежище на руските дезертьори

Германия обсъжда дали да предостави убежище на руснаците избягали от мобилизацията. Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър каза, че страната е потенциално готова да предостави защита на дезертьори, които са изправени пред последствия, ако откажат да се бият, но всеки случай ще бъде решен на индивидуална основа на фона на опасения за сигурността.

ООН преговоря за създаване на защитна зона около АЕЦ „Запорожие“

Органът за наблюдение на атомната енергия на ООН заяви, че е готов за преговори за създаване на защитна зона около Запорожката атомна електроцентрала.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия се срещна с външните министри на Русия и Украйна на Общото събрание на ООН миналата седмица, за да обсъдят тази възможност.

САЩ предупредиха за ужасяващи последици, ако Русия изпълни своите слабо завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия. Антъни Блинкен каза, че всяко използване на оръжията ще има „катастрофално“ въздействие в целия свят.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук