остров Змейни
остров Змейни

Последните думи на войниците от остров Змейни, които не се поддадоха на руския ултиматум бяха разпространени в световните медии. Всичките 13 военнослужещи на малкия остров в Черно море са били убити, но са запазили честта си.

Финалните думи на украинските войници гласят:

„Руски боен кораб, иди се на***й“

След случилото се в социалните мрежи бе разпространена картина на украинското знаме със змия на него и надпис, повтарящ последните думи на храбреците.

Украйна, остров, меме

А ето и как се развива действието. Приближаващият руски боен кораб им предлага се предадат.

– „Аз съм руски боен кораб. Предлагам да свалите оръжие и да се предадете, за да избегнете избиването. В противен случай ще бъдете бомбардирани“, заявяват руснаците.

– „Руски боен кораб, майната ти“, отвръщат украинските войници.

Остров Змейни е скалист остров с площ от около 16 хектара, собственост на Украйна, който се намира на около 186 мили (300 км) западно от Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че посмъртно ще награди всички тези войници с наградата Герой на Украйна.

„Всички граничари загинаха героично, но не се отказаха“, каза Зеленски.

Към момента руските военноморски сили са превзели острова. Той им служи като предмостие за атака срещу Одеса.

Съобщава се, че руският флот е бомбардирал острова с палубни оръдия, преди да изпрати войници на борда, за да поемат контрола,

Змийският остров – известен като остров „Zmiinyi“ на украински – се намира близо до украинското и румънското крайбрежие по Черно море и преди това е бил обект на териториален спор между двете страни.

остров Змейни

На острова е разположена морска изследователска станция, а нейните морски граници обхващат зона, за която се смята, че е стратегически важна за ресурси, включително петрол.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук