Разкопки
Снимка: БНТ

Освен отточни тръби под пясъка на плажната ивица природното бедствие, което сполетя Царево, разкри важна археологическа находка.

След потопа, в началото на малкия плаж „Василико“ водата оголи старинни каменни зидове под пясъка. Местни жители сигнализират на стопанина на плажа, който пък информирал институциите, съобщава БНТ.

Оттук нататък компетентните власти и органи да кажат дали ще го съхраним, как ще го поддържаме и какво ще се случи това нещо. Явно стихията сега ни отваря това нещо да го видим и да разберем в действителност какво е било“, коментира Иван Вълчев, наемател на плажа.

Опит да отговорят на този въпрос дават от Регионалния исторически музей в Бургас.

„Най-вероятно е от късния османски период. Става въпрос най-вероятно за административна сграда, свързана с пристанището на „Василико“. При разкопките ми през 2012 г. се откри малко по-нагоре един оловен османски митнически печат“,

каза доц. д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас.

Предполага се, че на по-късен етап постройката е била използвана за други цели. Последните сведения за нея от местни жители датират от 1935-1936 година.

Майка ми е жива. На 93 години е. И я питах тази сутрин дали си спомня тук да е имало някаква друга постройка, освен къщата на дядо Стамат. Навремето турците са изнасяли кюмюр за Истанбул. Долу продаваха бонбони, дори си спомня какви бонбони си е купувала като малко дете„, каза Иван Арнаудов, жител на Царево.

Къщата била заливана няколко пъти от бурното море

и така след като останала необитаема, вероятно е покрита от пясъците. Според археолозите е най-добре отново да се зарие с пясък, за да се съхрани, а един ден да се направи по обстойно прочуване на района.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук