горна оряховица

Една потресаваща история в Горна Оряховица отпреди 4-5 години, за която разказва арх. Милен Маринов и показателна за това как НИНКН буквално се гаври с хората от региона.

Къщата на героя от националноосвободителното движение отдавна Сидер Войвода я няма, съборена е през 1995 г. На нейно място е построен двуетажен магазин с всички разрешителни. Собствениците на сградата се менят, но последните искат да си надстроят един етаж, пише borbabg.com.

Главният архитект на Горна Оряховица поглежда и вижда, че на това място има къща – паметник на културата.

Тя не може да се възстанови, но по закон още си е с такъв статут, след почти 30 години. Хората вадят документи, т. нар. фишове и ги пускат в НИНКН.

Още чакат становище, имотът им е блокиран и не е отписан. Това са случаи, за достоверността на които Маринов гарантира и според него са доказателство, че системата буксува.

„Промени в НИНКН, който е в основата на скандалните решения или липсата на такива, са особено нужни. Това е институт, който проучва, дава компетентно мнение и съветва министъра. Поддържа архив на паметниците на културата. На него разчитат и хората, и държавата. Но не си върши работата”, категоричен е той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук