Бежанците напускат хотелите след май, фокусът вече ще бъде интеграцията на бягащите от войната в приемащото общество. Това съобщи шефът на агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг.

Предвижда се украинците да бъдат прехвърлени към държавните бази с извънредни влакове. В момента 104 235 украинци са решили да останат в България към този момент от 252 826 преминали границите ни. 52 000 от тях са жени, 39 143 са деца. Непридружени са 436 деца. Почти 100% от останалите у нас вече имат статут на временна закрила. България е на първо място в ЕС по дял на обхванатите от този статут.

До края на седмицата ще заработи онлайн платформа и приложение, в които ще бъде проучено колко от украинците смятат да останат след края на май в България. От проучвания е известно, че 70% са готови веднага да почнат работа. 65% от анкетираните хора са с висше образование, допълни Смилен Вълов, шеф на Агенцията по заетостта.

От понеделник сред бежанците тръгват и анкетьори, за да се подготви логистика за преместване от хотелите към правителствените бази. Част от украинците вече са поискали да излязат под наем, вместо да бъдат насочени към държавните бази.

Уязвимите групи, най-вече хората с хронични болести, ще се настанят на места, където има болница. Семейства няма да се разделят.

От информацията стана ясно, че има над 5000 държавни обекта, собственост на институции и публични дружества, но те още се обследват каква готовност имат да приемат хора. До този момент са установени 33 000 места за настаняване, но се смята, че възможностите са много повече. Около 9000 работни места са заявени за украинци от наши работодатели, съобщи Вълов от АЗ. Тези работни места са основно в големите градове. Половината работни места са постоянни, а не сезонна заетост. На започналите работа държавата ще поеме част от наема за три месеца, като това е мярка, насочена не само към бежанци, а към всеки желаещ да работи.

Още новини от деня – четете тук.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук