Бомбоубежище

На територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. От тях годни за ползване са едва 292. Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов. Той обърна внимание, че за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите за поддръжката им средства. 

По думите му има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото.

„До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния „Метрополитен”, съобщи главен комисар Николов.

Той успокои хората, че пряка военна опасност за България няма.Комисарят съобщи, че регистърът на бомбоубежищата у нас ще се актуализира на две седмици.

Николов провери пред медиите днес Обект 305 на улица „Слатинска” в София, за да покаже как трябва да изглежда едно годно за употреба убежище.

Бомбоубежище

„Това скривалище е строено през 40-те години на миналия век по норми, които вече не са такива. Трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по т.нар. „съветски норми”, които вече не съществуват. Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета“, каза още началникът на ГД ПБЗН.

бомбоубежище

Вчера ГДПБЗН – МВР публикува списък на общо 292 колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние.

Още за българските общини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук