До десет пъти да поскъпне издаването на автомобилни номера по избор на собственика на автомобила. Това предлага правителството в Постановление за изменение на Закона за държавните такси.

Те се събират от Министерството на вътрешните работи. Ако документът бъде одобрен, за регистрационни номера с числа по избор, ще се заплаща такса от 300 лв. вместо 30, както е в момента. Табелите с четири еднакви цифри пък ще поскъпнат двойно – до 2000 лв. Целта на мярката е да се ограничи търсенето на подобна услуга, тъй като към момента тя е често предпочитана от шофьорите, а броят на табелите е ограничен.

Предвижда се и да бъде облекчено плащането на таксата, така че да не се прибягва до няколко гишета за един вид услуга. Ще се спести и заплащането на сумата към няколко обслужващи банки. Предвижда се и да се дава възможност клиентите да заплащат таксата чрез ПОС терминални устройства.

В проекта е заложено да се запази цената от 7000 лв. единствено за регистрационни номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание. За първоначална регистрация или промяна, със смяна на табели с номер, ще се плаща 35 лв. за лека кола, 30 лв. за ремаркета и 28 лв. за мотоциклети, три и четири колесни превозни средства. Във всички случаи обаче отпада досегашната такса монтаж.

Документът е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на правителството, като предложения за редакции ще се приемат до 8 декември.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук