Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско.

Бедствено положение е обявено и в община Свиленград. Там пожарът обхвана огромна площ – над 100 000 декара. Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места.

 

От 3 страни пожарът в Сакар е ограничен, съобщи директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов на извънреден брифинг пред кметството в село Студена в Хасковско.

„От три страни пожарът ограничен, няма пострадали, загинали и нанесени тежки материални щети. Площта на пожара е поне 50 хиляди декара, засегнати са сухи треви, храсти и горски масиви. Пожарът се разпространява в югозападна посока към границата. Ако не го ограничим до обяд, ще помолим за помощ от съседната територия. Те предлагат булдозери, пожарни, хора. Преди всичко обаче, нашите действия бяха свързани с това те да бъдат на тяхната си територия; към момента турски гранични власти няма да влизат в страната ни,“ заяви Николов.

Очаква се в гасенето да се включи и хеликоптер.Теренът е изключително непроходим.

Един от пожарите най-вероятно е възникнал от изхвърлен фас от шофьор на ТИР, съобщи  още гл.комисар Николай Николов.

Според прогнозите вятърът няма да е бурен, но е умерен и силен, но се очакват високи температури, затова опасността в района остава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!